26 iul. 2021 | 08:29

România digitalizată, un vis frumos: lecția pe care ne-o dau grecii îți arată ce nu se vrea la noi

ACTUALITATE
România digitalizată, un vis frumos: lecția pe care ne-o dau grecii îți arată ce nu se vrea la noi

În teorie, digitalizarea sună ca un lucru extraordinar. Cetățenii obișnuiți sunt mai eficienți și își utilizează timpul mai util. Autoritățile scapă de teancuri masive de hârțogăraie. Din păcate, românii nu se vor bucura de această realitate, nu precum grecii.

În România, orice interacțiune cu autoritățile este incredibil de complicată. Ajungi să nu-ți mai cumperi o mașină pentru că ești efectiv oripilat de procesul de înmatriculare. Când îți iei o casă, pe lângă drumurile aparent infinite pe care trebuie să le parcurgi, este incredibil numărul de comisioane și autorități pe care trebuie să le ai în vedere.

În Grecia, nu este așa. Autoritățile statului elen au anunțat introducerea unui registru electronic pentru tranzacții imobiliare. Acesta eficientizează achiziția unei locuințe și scutește oamenii să alerge după nu mai puțin de 17 documente necesare. Eficientizarea se petrece prin conectarea noului registru, în timp real, cu toate celelalte baze de date ale statului.

Cum funcționează registrul electronic pe care ți l-ai dori în România

Un registru electronic al proprietăților, creat pentru a facilita tranzacțiile imobiliare, va începe să opereze din această toamnă, scrie ekathimerini. Procedura privind tranzacțiile imobiliare va fi astfel revizuită radical, vânzătorii și cumpărătorii având nevoie de doar câteva minute pentru a finaliza transferul.

Potrivit cifrelor, pentru cele 142.000 de tranzacții imobiliare din 2019, a fost nevoie de peste 300.000 de vizite la birourile fiscale din toată țara, fără a lua în calcul orele pierdute la registrele funciare, birourile de cadastru și celelalte entități ale statului. Cam așa se întâmplă și în România, ca referință.

De acum înainte, noul registru electronic îi va scuti pe oameni de a obține cele 17 documente necesare în prezent pentru transferul unei proprietăți și va fi conectat în timp real cu bazele de date ale Statului. Părțile în cauză și notarul care întocmește contractele vor putea intra pe platforma online în baza unor credențiale, astfel încât documentele necesare să fie transmise.

Notarii vor putea, de asemenea, să solicite corectarea erorilor. Deși totul se petrece online, participanții la tranzacție vor avea confortul psihologic că toate documentele transmise și descărcate de la diferite agenții de stat prin intermediul noii platforme vor fi considerate conforme cu originalele.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele