La ce ajută adeverința de vaccinare emisă de autoritățile române: are beneficii, dar nu călătoria

La ce ajută adeverința de vaccinare emisă de autoritățile române: are beneficii, dar nu călătoria

Încă de la prima doză administrată, persoanele care s-au vaccinat în România împotriva noului coronavirus primesc o adeverință de vaccinare. Documentul are mai multe beneficii, dar nu și călătoria în țări străine.

Foarte mulți români se întreabă ce au de câștigat dacă se vaccinează, pe lângă imunitatea în fața infectării cu o formă simptomatică sau gravă a bolii. Toate răspunsurile la această întrebare au fost include într-o raportare a celor la Newsweek și a fi bine să le cunoști, dar tot ai făcut un efort să fii imunizat. 

Momentan, însă, adeverința emisă de Ministerul Sănătății, prin care un cetățean român dovedește că s-a vaccinat, nu este valabilă decât în România. Pentru călătorii în afara țării, va fi valabilă doar adeverința electronică verde, aprobată la nivelul UE, a arătat INSP.

Dincolo de beneficiile reale ale hârtiei cu pricina, este important de reținut că, din păcate, este surprinzător de ușor de falsificat. Vorbim de o simplă foaie scoasă la imprimantă și, chiar dacă ar trebui să ilustreze conexiunea cu o bază de date la nivel național nu are toată lumea acces la acea bază de date.

„Pentru ţara noastră, documentul oficial prin care se atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 este adeverinţa de vacinare, document care se eliberează pentru fiecare persoană vaccinată, în scris, de fiecare centru de vaccinare şi care poate fi descărcat şi electronic de pe site-ul: https://adulţi.renv.ro.”

În ceea ce privește beneficiile punctuale de care te bucuri în cazul în care ești vaccinat, acestea sunt următoarele:

– în cazul în care o persoană călătoreşte în altă ţară care este pe lista galbenă stabilită de autorităţile române (pentru care se impune măsură de carantină), când se întoarce în România nu mai este supusă carantinei (Hoţ. CNSU nr 9 din 11.02.2021);

– în cazul în care o persoană vaccinată este contact direct cu un caz confirmat nu mai este supusă carantinei (Hot. CNSU nr 9 din 11.02.2021);

– în situaţii în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet şi care nu prezintă simptome din definiţia de caz COVID-19  sunt exceptate de la testare pentru acest virus (metodologia de supraveghere a infecţiei cu noul Coronavirus)”, arată un răspuns oferit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) publicației Newsweek.

Citește și: