Ivermectina – medicamentul minune care costă un leu. De la un premiu Nobel la acuzații grave

FEATURE
Ivermectina – medicamentul minune care costă un leu. De la un premiu Nobel la acuzații grave
02 feb. 2021 | 12:33

Pandemia a forțat sistemul medical, dar și statele, să caute soluții. Recent, una dintre ele a părut să fie Ivermectina, un medicament folosit, de regulă, de medici veterinari. Că dă sau nu rezultatele dorite în lupta cu COVID-19, e un medicament excepțional.

[related]

De câteva săptămâni, medicii din toată lumea s-au împărțit în două tabere: cei care cred în puterea Ivermectinei pentru tratarea COVID-19, un medicament de uz veterinat folosit de zeci de ani, și cei care cred că ar face mai mult rău decât bine pentru un organism și așa slabit de cea mai nouă boală din lume.

Adevărul? Undeva la mijloc, dacă ascultăm părerile avizate ale medicilor care tratează bolnavi infectați cu SARS-CoV-2. Mai mulți experți, cu zeci de ani de muncă în spate, au explicat, pentru PLAYTECH, ce li s-a întâmplat celor care au primit tratamentul care generează discuții interminabile prin cele mai înalte foruri mondiale și prin cele mai cunoscute spitale din România.

MEDICUL ROMÂN CARE A VĂZUT CĂ IVERMECTINA POATE DA REZULTATE BUNE

Medicul Ion Alexie, stabilit în Las Vegas, Statele Unite ale Americii, a șocat toată lumea când a anunțat că ia Ivermectină profilactic.

„Eu o folosesc din octombrie, o iau ca să nu mă îmbolnăvesc, să nu fac COVID. Și nu sunt singurul. Le dau și pacienților mei, dar mai sunt și alți medici care iau Ivermectină tot preventiv”, a precizat acesta pentru PLAYTECH. Mai mult, spune că în unele spitale din Statele Unite tratamentul este considerat unul minune, asta pentru că, după câteva zile de tratement, bolnavii de COVID-19 își revin în mod miraculos.

„Depinde foarte mult și de stadiul bolii. Dar vreau să vă dau un exemplu. Aici la spitalul la care lucrez a venit un pacient pe 23 ianuarie noaptea, l-am internat și avea plămânii distruși de boală. Saturația de oxigen era foarte mică, aproape de a fi intubat. După două zile și jumătate de Invermectină a ajuns la o saturație de oxigen aproape normală, cât să primească printr-o canulă nazală. Eu chiar cred că Ivermectina ajută”, a completat acesta.

Ivermectina este utilizată în toată lumea pentru tratatarea unor afecțiune ale animalelor, în general, precum scabia sau paraziții intestinali. În Statele Unite însă se folosește și în tratarea oamenilor care au aceste afecțiuni. Alexie spune că medicii de peste ocean nu sunt obligați să folosească acest tratament, însă în cazul în care consideră că pacienții ar avea nevoie de aceste pastile le pot da fără probleme.

UNDE E ROMÂNIA ÎN ACEASTĂ DEZBATERE

În replică, Radu Țincu, medic specialist ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, susține vehement că românii nu ar trebui să se trateze după ureche, cu atât mai mult cu cât discutăm despre un medicament care nu este aprobat pentru uz uman în țara noastră.

„La noi Ivermectina nu este aprobată pentru oameni, însă există mai multe studii internaționale în curs de desfășurare pentru tratarea pacienților COVID cu acest medicament. Momentan, toate se termină cu o concluzie simplă: e nevoie de și mai multe studii, de mai multe date despre cum acționează acest medicament asupra coronavirusului”, a precizat medicul Radu Țincu.

„Nu cred că este corect să spunem că dă efecte cancerigene. Cred că asta este o exagerare în cealaltă direcție, însă nici nu cred că trebuie să luăm acest medicament. Poate după mai multe studii vom afla că are, de fapt, efect asupra celor infectați, dar trebuie să mai așteptăm”, a adăugat acesta.

Date recente, furnizate de experții Univeristății din Liverpool asociază Ivermectina cu reducerea și chiar eliminarea din organism a virusului. În timpul studiului făcut pe cei infectați și tratați cu aceste pastile se pare că s-ar fi redus riscul de deces cu până la 75% pentru pacienții care aveau o formă severă sau medie a bolii, potrivit celor de la Financial Times.

Însă și aceștia spun că ar fi nevoie de mai multe studii.

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași a explicat, pentru PLAYTECH, de unde a început ideea ca Ivermectina ar face bine.

„Pe 27 decembrie, un protocol din Statele Unite spunea că acest medicamant e bun profilactic, în timpul infecției, dar și post infecție, o dată pe lună. Dintre țările europene, Olanda și Franța mai folosesc pentru uz uman. La noi încă nu sunt studii, dar poate ar trebui luat în calcul. Chiar m-am documentat și la efecte adverse sunt reacții alergice, fenomene digestive, iar în cazul celor care suferă cu inima – modificări pe electrocardiogramă. Mai mult, se pare că Ucraina și Germania ar începe să folosească Ivermectină ser”, a explicat Carmen Dorobăț.

PREMIUL NOBEL ȘI PASTILA DE UN LEU

Comparativ cu tratamentele extrem de costisitoare utilizate în acest moment la scară largă pentru tratarea COVID-19, Ivermectina este cea mai ieftină. O pastilă costă doar un leu, iar în țara noastră se găsea, până zilele trecute, doar în farmaciile veterinare și se vindea doar în baza unei rețele.

Astăzi, farmaciile de profil nu mai au nici măcar o cutie.

În prospect se spune că este bună în tratarea mai multor tipuri de paraziți, însă nu se recomandă administrarea animalelor mai mici de șase săptămâni.

Istoric, până la nebunia din prezent, Ivermectina a fost descoperită în anii ’70 și, după decenii întregi de studii și efecte benefice în tratarea unor paraziți și a păduchilor, cei care au inventat-o, japonezul Satoshi Omura și americanul William C. Campbell, au primit și un premiu Nobel în 2015.

Ivermectina, motivau specialiștii, a redus considerabil a doua cauză a orbirii din lume. River Blindness este o boală gravă cauzată de un vierme care, înainte de a fi eradicată, provoca orbire și distrugea țesuturile cutanate ale celor infectați. În cele din urmă, în lipsa tratamentului, oamenii mureau.

37 de țări de pe trei continente au fost grav afectate de boala care în 1970 era endemică.

18 ani mai târziu, după folosirea la scară largă a Ivermectinei, boala care făcea tot mai multe victime a fost eradicată. Ivermectina a ajutat, de-a lungul anilor, la stoparea multor boli parazitare grave atât la oameni cât și la animale.

[related]

Din 2014 și până astăzi, peste 109 milioane de oameni din întreaga lume au fost tratați cu Ivermectină în cadrul unor programe puse la punct de Organizația Mondială a Sănătății.

Ce se va întâmpla însă cu acest tratament care ar putea revoluționa notițele luate în cele aproape 11 luni de pandemie rămâne de văzut. Până atunci, experți din lumea întreagă caută răspunsuri pentru a stopa boala care a pus o frână în mersul oamenilor de peste tot.