Istoria României, disponibilă pe internet: cum accesezi Biblioteca digitală Eurocarpatica, ce este

Istoria României, disponibilă pe internet: cum accesezi Biblioteca digitală Eurocarpatica, ce este

Digitalizarea volumelor istorice prin arhivare online este o mană cerească pentru pasionații de cultură, iar România se pare că intră și ea în secolul 21 cu un astfel de proces facilitat de Biblioteca digitală Eurocarpatica.

Nu mai puțin de 500 de volume de istorie, cultură și spiritualitate românească și-au găsit loc pe internet în ultima perioadă. Acestea pot fi accesate la această adresă și fac parte din Bibiloteca digitală Eurocarpatica, o inițiativă a Centrului Ecleziastic de Documentare ”Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. Întregul efort științific a fost posibil printr-un proiect cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului.

Directorul ştiinţific al Centrului, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat, pentru Agerpres, că proiectul, derulat în parteneriat cu societatea Ştefadina din Bucureşti cu sprijinul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, reprezintă o „izbândă”. În opinia sa, recuperează şi pune în circuitul public documente, studii şi cercetări referitoare la istoria şi cultura românilor din judeţele Covasna şi Harghita, volumele putând fi accesate online de către orice persoană interesată de problematica românilor din Arcul Intracarpactic.

„Vă daţi seama, 500 de volume, dar şi publicaţii româneşti din perioada interbelică pot fi vizualizate pe Biblioteca digitală Eurocarpatica. Acestea din urmă au fost şi printate de prietenii noştri de la Ştefadina, deci puteţi citi online sau puteţi veni la Sfântu Gheorghe şi citi presa românească de acum 100 de ani (…) Avem o comoară extraordinară pentru istorici, pentru cei care vor să studieze, să cerceteze, dar şi o lecţie pentru cei care în continuare se încăpăţânează să prezinte un ţinut secuiesc fără români”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

La fel de fascinant este faptul că, același proiect a dus la digitalizarea și aducerea în spațiul public a unui număr mare de publicații românești care au fost editate în perioada interbelică în fostele județe Ciuc, Odorhei și Treiscaune. La ora actuală, acele teritorii sunt județele Covasna și Harghita. În viitor, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe își propune să-și extindă librăria online și cu conținut multimedia, din arhiva sa video și audio.

Ca referință, aceste preocupări se încadrează în misiunea instituţiei de a păstra, prelucra, conserva, cerceta şi valorifica ştiinţific mărturiile materiale şi documentare ce atestă prezenţa şi dăinuirea populaţiei româneşti în sud-estul Transilvaniei şi a spiritualităţii ortodoxe în localităţile de pe cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Citește și: