19 iul. 2021 | 13:05

Inteligența artificială Facebook trece la următorul nivel: cum te-ar putea ajuta în sesiunile de chat

ACTUALITATE
Inteligența artificială Facebook trece la următorul nivel: cum te-ar putea ajuta în sesiunile de chat

În aprilie trecut, laboratorul de cercetare în ceea ce privește inteligența artificială al Facebook a anunțat și lansat, în mod open-source, aplicația sa de chat  BlenderBot. Se pare că dezvoltatorii au mers mai departe și au determinat ca tehnologia să treacă la următorul nivel.

În timp ce AI neofitul s-a dovedit imediat a fi mult mai puțin predispus la izbucniri rasiste decât încercările anterioare, BlenderBot nu a fost lipsit de neajunsurile sale. În primul rând, sistemul avea capacitatea de amintire a unui pește de aur, astfel că orice subiect sau punct de date AI nu a fost inițial instruit.

Pur și simplu nu exista în realitatea sa online, după cum reiese din insistența continuă a OG BB că Tom Brady încă joacă pentru New England Patriots. Pentru altul, datorită cunoașterii sale limitate a evenimentelor actuale, sistemul avea o puternică tendință de a face confuzie între informații, cum ar fi un efect digital Dunning-Kruger. Dar progresele afișate de BlenderBot 2.0, pe care FAIR a lansat-o ​​vineri, ar trebui să facă AI mult mai sociabil, mai bine informat și mai capabil.

În timp ce BlenderBot 1.0 și-a putut menține memoria doar pentru o singură discuție, succesorul său își poate aminti subiecte de conversație de pe parcursul mai multor discuții care pot dura zile, săptămâni sau chiar luni până la finalizare, datorită implementării unui modul de memorie pe termen lung. Mai mult, AI își poate actualiza în mod activ baza de cunoștințe prin căutarea pe internet a ultimelor știri și detalii despre orice subiect despre care utilizatorul dorește să vorbească.

„BlenderBot 2 întreabă API-ul Bing pentru rezultatele căutării, astfel că pe baza unei căutari generate își condiționează răspunsul său pe primele câteva rezultate. Mizăm pe Bing pentru a oferi rezultate de căutare de înaltă calitate”, a declarat Kurt Shuster, inginer de cercetare la Facebook AI, pentru Engadget.

Inteligența artificială a Facebook înregistrează încă un pas important

Așadar, BlenderBot 2.0 este acum capabil să vorbească coerent despre știrile de ultimă oră, nu doar despre datele cu care a fost instruit.

„BlenderBot 2 este limitat doar de ceea ce poate oferi un motor de căutare puternic”, a adăugat Jason Weston, cercetător la Facebook AI.

De exemplu, dacă ești mai interesat să aflați despre Tom Yewcic decât despre Tom Brady, BB 2.0 va putea răspunde cerințelor tale. Sistemul se descurcă la fel de bine inclusiv cu subiecte mai științifice, cum ar fi fotosinteza sau reacțiile redox, după cum a afirmat Weston. Atât timp cât informațiile sunt disponibile pe internet, ”nu există nici un motiv pentru care BlenderBot 2 să nu poată vorbi despre un anumit subiect”.

„Furnizarea sistemului cu mai multe raționamente comune va permite BlenderBot să se asigure că nu încurcă concepte subtile, cum ar fi un regizor de film față de un producător sau un antrenor de pitching versus un antrenor care lovește”, a explicat Weston.