Încălzirea globală, amenințarea de care lumea a uitat în pandemie: cel mai mare sondaj pe această temă

Încălzirea globală, amenințarea de care lumea a uitat în pandemie: cel mai mare sondaj pe această temă

Prinși cu pandemia, oamenii au cam uitat despre una dintre cele mai mari amenințări la adresa planetei: încălzirea globală.

Încălzirea globală e poate cea mai mare amenințare la adresa planetei. Reprezentanții ONU au venit cu cel mai mare sondaj de opinie pe acest subiect, iar rezultatele arată că doar două treimi dintre oameni cred că e vorba de o urgență globală.

Contextul nu e ales întâmplător. Prinși cu pandemia, liderii lumii au cam uitat despre această amenințare. Doar că ea n-a dispărut, e încă acolo.

Încălzirea globală, amenințarea care încă ne pândește

Studiul, realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), a fost realizat pe un eșantion de 1,2 milioane de oameni din 50 de țări.

Cât privește răspunsurile acestora, tinerii s-au arătat cei mai îngrijorați, 69% dintre cei cu vârsta de 14-18 ani considerând că este vorba despre o urgență climatică; 58% dintre cei cu vârstă de peste 60 de ani sunt de aceeași părere, ceea ce sugerează că nu există o prăpastie mare între generații.

Chiar dacă măsurile necesită schimbări majore în țările lor, majoritatea respondenților tot sprijină acțiunea.

În țările unde combustibilii fosili reprezintă o sursă majoră de poluare, oamenii susțin energia regenerabilă,inclusiv în SUA (65% suport), Australia (76% suport) sau Russia (51% suport). În țările unde au loc defrișări masive, oamenii sprijină protejarea pădurilor – Brazilia (60%), Indonezia (57%).

Ce măsuri ar trebui luate

Potrivit sondajului, cele mai populare măsuri de combatere a schimbărilor climatice sunt protejarea și regenerarea pădurilor, folosirea energiei regenerabile și agricultura ecologică. Cea mai puțin populară dintre cele 18 măsuri de combatere a schimbărilor climatice este dieta pe bază de plante, cu un sprijin de doar 30%.

Și genul respondenților a fost un factor de diferențiere în unele zone: în 16 țări, numărul bărbaților și băieților care consideră că ne aflăm în stare de urgențî climatică a fost cu cel puțin 5% mai mare decât al femeilor și fetelor. În alte țări – SUA, Australia, Canada, Marea Britanie – mult mai multe femei și fete s-au declarat îngrijorate de încălzirea globală decât bărbații și băieții.

Statele cu cea mai mare proporție de cetățeni care cred că ne aflăm în stare de urgență climatică sunt Marea Britanie și Italia (81%), Australia (72%), SUA, Rusia (65%), India(59%). Cea mai mică proporție, 50%, s-a înregistrat în Republica Moldova. Datele sondajului arată că, cu cât mai educat este respondentul, cu atât mai probabil este ca el să considere că ne aflăm în stare de urgență climatică.

Motivul pentru care mai mulți bărbați și băieți sunt îngrijorați de schimbările climatice în țări ca Nigeria sau Vietnam poate fi acela că fetele au acces mai mic la educație în aceste zone, scrie Guardian.

„Vocea oamenilor e clară: vor acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Cassie Flynn, consilier UNDP pe probleme climatice. „Mesajul principal este că, dacă guvernele iau măsuri drastice în această chestiune, vor avea sprijinul oamenilor”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: