În cât timp iese alcoolul din organism la bărbați și la femei. Ce spune Codul Rutier despre cât poți să bei

În cât timp iese alcoolul din organism la bărbați și la femei. Ce spune Codul Rutier despre cât poți să bei

Te răsfeți cu un pahar de vin din când în când și ești tentat să urci la volan? Gândește-te bine înainte și nu uita la ce pericole te expui. Băutul moderat sau abundent poate avea un impact asupra creierului. De asemenea, alcoolul poate provoca deficiențe pe termen lung, când este consumat în exces.

Odată consumat, alcoolul îți afectează rapid organismul. Este absorbit prin căptușeala stomacului în fluxul sanguin, care apoi îl împrăștie în țesuturile biologice din tot organismul. Alcoolul ajunge la creier în doar câteva minute, cu efecte imediate care apar în doar 10 minute.

După 20 de minute, ficatul începe să proceseze alcoolul. În medie, ficatul poate metaboliza 0.03 litri de alcool în fiecare oră. Un nivel al alcoolului din sânge de 0,08, durează aproximativ cinci ore și jumătate pentru a părăsi sistemul. Alcoolul va rămâne în urină până la 80 de ore și în foliculii de păr până la trei luni.

Definiția Alcoolemiei

Alcoolemia este denumirea cantităţii de alcool aflată temporar în fluxul sanguin al unei persoane. Ea mai este denumită şi „grad de intoxicație alcoolică”, „îmbibație alcoolică”, „nivelul de alcool în sânge” sau „concentrația de alcool în sânge” şi se poate stabili în urma a trei examinări:

  • alcoolemie din aerul expirat
  • din probe de sânge
  • probe de urină.

Unul dintre cei mai importanţi factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea corporală.

Cum afectează alcoolul bărbații și la femeile

Răspunsul corpului la alcool depinde de o varietate de factori, inclusiv vârsta, sexul, starea generală de sănătate, cât beți, în cât timp beți și cât de des beți în mod normal. Consumatorii ocazionali se vor recupera, de obicei, odată cu atingerea sobrietății. Cu toate acestea, în timp ce judecata lor este afectată, ei pot lua decizii slabe cu efecte durabile, cum ar fi conducerea sub influență.

Consumatorii moderați sau cei care consumă una sau două băuturi pe zi, pot avea riscuri crescute de cancer de sân. Ele pot fi, de asemenea, predispuse la violență sporită sau accidente.

Băuturile grele sau cronice sunt clasificate drept băuturi abundente pe o perioadă lungă de timp. Pentru femei, acest lucru este clasificat ca mai mult de trei băuturi în orice zi sau șapte pe săptămână. Pentru bărbați, este mai mult de patru băuturi pe zi sau 14 pe săptămână. Pentru perspectivă, o sticlă de vin constă din cinci pahare.

Ce pățești dacă te urci băut la volan? Ce spune Codul Rutier 2021

Conform Codului Rutier din România, o concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat, reprezintă contravenție și este sancționată cu suspendarea permisului de conducere până la șase luni.

În cazul în care alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta șoferului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Cei care scapă sunt conducătorii auto care au o concentrație de alcool în sânge de 0 g/l.

În cât timp iese alcoolul din organism, în funcție de băutura consumată

Fiecare persoană procesează la o rată constantă de aproximativ o băutură standard pe oră. Cu toate acestea, există multe elemente care pot influența cât timp o persoană simte efectele alcoolului, inclusiv: vârsta, sexul, compoziția corpului și sănătatea generală.

O mare îngrijorare pe care o au mulți oameni, după o noapte lungă de băut, este cât timp va rămâne alcoolul în sistemul lor. Este nevoie de timp pentru ca alcoolul să fie procesat de organism. În medie, este nevoie de aproximativ o oră pentru a metaboliza o băutură standard. În ceea ce privește determinarea exactă a duratei de detectare a alcoolului în organism, depinde de mulți factori, inclusiv tipul de test de droguri utilizat.

  • Urină: Alcoolul poate fi detectat în urină timp de până la 5 zile prin testul etil glucuronid (EtG) sau 10 până la 12 ore prin metoda tradițională.
  • Sânge: Alcoolul este eliminat din fluxul sanguin la aproximativ 0,015 pe oră. Alcoolul poate apărea într-un test de sânge timp de până la 12 ore.
  • Păr: similar cu alte medicamente, alcoolul poate fi detectat într-un test de droguri pentru foliculul de păr timp de până la 90 de zile.

Corpul urmează un proces destul de simplu atunci când digeră și metabolizează substanța. Prin urmare, cantitatea de timp în care o băutură va rămâne în sistemul cuiva are mai mult de-a face cu cât bea o persoană decât orice alt factor.

Citește și: