În aceste baruri ai putea intra doar dacă dovedești că te-ai vaccinat: cine vine cu propunerea

În aceste baruri ai putea intra doar dacă dovedești că te-ai vaccinat: cine vine cu propunerea

Vaccinarea nu este obligatorie, dar ar putea există situații în care anumite activități pot fi condiționate de dovada imunizării. Barurile din Marea Britanie ar putea veni cu așa ceva.

Autoritățile europene se feresc deocamdată să vorbească apăsat despre așa-zisul pașaport de vaccinare. Din partea Comisiei Europene a venit propunerea unei adeverințe de vaccinare unde pot fi cuprinse mai multe informații, nu numai vaccinare. Poți menționa acolo, între altele, un test negativ sau faptul că ai trecut recent prin boală și poți face dovada prezenței anticorpilor.

Doar că premierul Marii Britanii, Boris Johnson, merge un pic mai departe. A sugerat că unele puburi ar trebui să ceară clienţilor să prezinte certificate de vaccinare, idee pe care anterior a descris-o ca fiind improbabilă. De menționat că, deocamdată, e vorba de o sugestie, o recomandare.

Nu pare a fi obligativitate. Deocamdată.

Barurile în care poți intra doar dacă ești vaccinat

Important de spus de la început că Marea Britanie are un ritm extrem de bun al campaniei de imunizare. Au fost deja vaccinaţi cu prima doză de vaccin aproape 29 de milioane de oameni, în cel mai rapid ritm din Europa, având loc apeluri pentru deschiderea mai rapidă a economiei datorită succesului campaniei de imunizare.

Premierul Johnson a afirmat, într-o comisie parlamentară, că ”conceptul de bază al unui certificat de vaccinare nu ar trebui să fie exclus în totalitate”, el referindu-se la chirurgii care sunt obligaţi să fie vaccinaţi pentru virusul hepatitei B. Întrebat dacă cetăţenii obişnuiţi care merg la pub ar putea avea nevoie de un astfel de certificat, el a spus:

”Cred că acesta este genul de lucruri care pot depinde de fiecare proprietar de pub, pot depinde de proprietar”.

El a spus comisiei că oamenii s-au ”gândit foarte profund” la astfel de probleme.

”Impresia mea este că există o înţelepciune imensă în opinia publică cu privire la acest lucru. Oamenii, fiinţele umane, recunosc instinctiv când ceva este periculos şi urât pentru ei şi pot vedea că COVID este o ameninţare colectivă şi doresc ca guvernul lor şi eu, ca prim-ministru, să luăm toate măsurile pe care le putem pentru a-i proteja”, a spus el.

Luna trecută, când a prezentat ”foaia de parcurs” pentru ieşirea din carantină a Angliei, Johnson a exclus orice schemă de paşapoarte de vaccin a guvernului, deşi miniştrii au spus că ar putea fi necesar un anumit certificat pentru călătoriile internaţionale, în timp ce se analizează dacă personalul căminelor de bătrâni ar trebui să se vaccineze.

”Ceea ce nu cred că vom avea în această ţară ar fi, de exemplu, paşapoartele de vaccinare pentru a vă permite să mergeţi la pub sau ceva de genul acesta”, spunea premierul în februarie.

Citește și: