20 apr. 2021 | 07:00

Haosul din Educație, extrapolat de un proiect USR-PLUS: cum se vor planifica vacanțele

ACTUALITATE
Haosul din Educație, extrapolat de un proiect USR-PLUS: cum se vor planifica vacanțele

În cazul în care nu mai înțelegi nimic din educația copiilor din România, un nou proiect își propune să ducă haosul și mai departe. Acesta vine din partea USR-PLUS.

În momentul de față, copii din ani terminali, merg la școală, ceilalți sunt în vacanță, în funcție de incidență unii din anii terminali fac școala de la distanță, iar situația se poate schimba de la un moment la altul în funcție de incidența cazurilor de Covid-19. Cu alte cuvinte, ar trebui să te uiți la știri în fiecare zi doar ca să știi ce se întâmplă cu educația copilului tău.

Dacă asta nu era suficient, de dragul stimulării turismului, USR-PLUS vine cu un proiect și mai ciudat legat de programarea vacanțelor pentru copii. ​Deputatul USR-PLUS Alin Apostol a depus o inițiativă legislativă pentru decalarea vacanțelor școlare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, despre care spune că vine în beneficiul industriei turismului din România și ajută „la confortul celor care merg în vacanță prin descongestionarea traficului din zonele cu grad ridicat de vizitare”, se arată într-un comunicat de presă.

Partea care-i scapă deputatului este că unii părinți au mai mulți copii, iar când unul de clasa a opta este în vacanță tinde să fie imposibil ca pe cel de clasa a cincea să-l duci la școală. „Susțin adoptarea unui ‘nou model de vacanță’ pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe țări europene, poate fi și o soluție cu impact pozitiv asupra economiei naționale. Și în România, putem implementa împărțirea teritoriului pe zone geografice.

Fiecare macroregiune intră în vacanța intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând și fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creșterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier și a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar și aglomerația din stațiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susținerea educației printr-o succesiune a datei de debut al anului școlar în septembrie”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol, citat în comunicat.

Particularitățile proiectului sunt momentan destul de confuze, dar noțiunile de bază le poți vedea în rândurile de mai jos. Practic, propunerea legislativă modifică Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prin adăugarea următoarelor prevederi la art. 94:

  • „a) Acordarea vacanței intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educației și Cercetării, pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv și fără suprapunere.
  • Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS).
  • b) Începerea anului școlar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a și a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie.”

În ceea ce privește beneficiile acestui proiect, pentru inițiatorul său sunt cât se poate de clare. Deputatul estimează că, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia, „se pot dubla veniturile operatorilor din sectorul turism, în principal ale celor din industria hotelieră și a serviciilor alimentare. De asemenea, se vor majora încasările agențiilor de turism și turoperatorilor, precum și ale firmelor care activează în domeniul organizării de târguri și evenimente.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele