Aceste atacuri pot da totul peste cap: de ce sunt hackerii cu ochii pe aceste domenii-cheie

Aceste atacuri pot da totul peste cap: de ce sunt hackerii cu ochii pe aceste domenii-cheie

Hackerii sunt ochii pe sistemele de control din mai multe sectoare esențiale pentru un stat – cum sunt cele de petrol, gaze și energie.

Odată cu avansul tehnologiei, hackerii caută să dea lovitura și-n sectoare esențiale, care țin de siguranța națională a unui stat. Mai nou, sistemele industriale de control din sectoare-cheie precum petrol și gaze, inginerie și energie le-au atras atenție.

Specialiștii Kaspersky trag un semnal de alarmă și susțin că aceste domenii au înregistrat cea mai mare pondere de atacuri cibernetice, în a doua jumătate a anului 2020. Un astfel de atat, dacă-și atinge scopul, poate însemna pierderi uriașe pentru un stat și poate afecta, evident, populația într-o manieră extrem de gravă.

Atacurile care pot da totul peste cap

Experții susțin că, la nivel global, ponderea generală a computerelor ICS atacate, în intervalul analizat, a fost de 33,4%.

„Atacurile împotriva organizaţiilor industriale pot să fie deosebit de periculoase, atât prin perturbarea producţiei, cât şi prin pierderile financiare generate. În plus, datorită informaţiilor extrem de sensibile pe care le deţin organizaţiile industriale, acestea tind să fie o ţintă atractivă pentru atacatori. Cu toate acestea, începând cu a doua jumătate a anului 2019, experţii Kaspersky observaseră o scădere a procentului de computere ICS pe care au fost detectate programe malware, deoarece atacatorii cibernetici păreau să se concentreze asupra unor atacuri mai bine ţintite. În H2 2020, ameninţările la adresa computerelor ICS au început din nou să crească din aproape fiecare perspectivă, atât procentul computerelor ICS atacate a crescut la nivel global cu 0,85 puncte procentuale, cât şi varietatea familiilor de malware utilizate a înregistrat o creştere cu 30%”, se menţionează în raport.

Cele mai multe atacuri vizează computerele din sistemele de control din domeniile petrol şi gaze – la 46,7%, o creştere de aproape şapte puncte procentuale faţă de prima parte a anului 2020. În ierarhie urmează domeniul ingineriei şi integrării (44%, o creştere de 6,2 puncte procentuale de la H1 2020) şi energia (39,3%, +8 puncte procentuale).

Atacuri de tip backdoor și malware

De cele mai multe ori, hackerii merg pe atacuri de tip malware, arată raportul Kaspersy. Ameninţările aparţinând unui număr de 5.365 de familii de malware au fost blocate pe computerele ICS, în creştere cu 30%, raportat la perioada de referinţă.

Cele mai importante ameninţări au fost de tip backdoor (troieni periculoşi care obţin controlul de la distanţă asupra dispozitivului infectat), spyware (programe malware concepute pentru a fura date), dar şi alte tipuri de troieni, script-uri şi documente rău intenţionate.

Datele Kaspersky arată că, în total, 62% dintre ţările incluse în raport au cunoscut o creştere a procentului de computere ICS atacate. Mai mult, în 73,4% dintre acestea (în comparaţie cu 23,6%, în H2 2019), procentul de computere ICS pe care au fost blocate fişiere dăunătoare ataşate în e-mail a crescut, valoarea medie la nivel global fiind reprezentată de o creştere cu şapte puncte procentuale.

Citește și: