Grădini ambulante sau taxiuri? Unde le găsești, la ce ajută

Grădini ambulante sau taxiuri? Unde le găsești, la ce ajută

Flotele de taxiuri dau un nou sens termenului „grădina de pe acoperiș”, deoarece șoferii utilizează acoperișurile cabinelor pentru a cultiva legume.

O situație ciudată are loc în Bangkok, Thailanda, unde muncitorii a două cooperative de taxiuri au asamblat mici grădini folosind pungi de gunoi din plastic negru întinse pe rame de bambus. Deasupra, au adăugat pământ în care au plantat o varietate de culturi, inclusiv roșii, castraveți și fasole.

Rezultatul seamănă mai mult cu o instalație artistică atrăgătoare decât cu o parcare, și acesta este parțial ideea, să atragă atenția asupra situației șoferilor de taxi și a operatorilor care au fost grav afectați de restricțiile pentru a combate pandemia.

„Cooperativele Ratchapruk și Bovorn Taxi au doar 500 de mașini care străbat străzile Bangkokului, în timp ce alte 2.500 stau degeaba”, a declarat  Thapakorn Assawalertkul, ofițer executiv.

Cu străzile capitalei liniștite, există o concurență prea mare pentru prea puțini bani, acest lucru a generat o scădere a masivă de venit pentru șoferi. Astfel, s-a ajuns în situația în care mulți nu își pot permite plățile zilnice pentru vehicule, chiar și după ce taxa a fost redusă la jumătate la 9,09 dolari, a spus ofițerul executiv.

Unii șoferi au predat mașinile și s-au întors la casele lor din zonele rurale, când pandemia a lovit prima dată, deoarece erau speriați, a adăugat acesta.

„Unii și-au lăsat mașinile în locuri precum benzinăriile și ne-au chemat să ridicăm mașinile”, și-a amintit el.

O formă de protest și supraviețuire

Situația a lăsat companiile de taxi în pericol financiar, luptându-se să ramburseze împrumuturile făcute pentru achiziționarea mașinilor. Cele două cooperative datorează în jur de 60,8 milioane de dolari, a spus Thapakorn. În același timp, guvernul nu a oferit până acum niciun sprijin financiar direct.

„Dacă nu vom avea ajutor în curând, vom avea probleme reale”, a declarat Thapakorn.

„Taxiurile grădină” nu produc un venit alternativ. Personalul se ocupă acum pe rând de îngrijirea grădinilor proaspăt făcute.

„Grădina de legume este atât un act de protest, cât și un mod de a-mi hrăni personalul în acest moment dificil”, a spus Thapakorn. „Thailanda a trecut prin tulburări politice de mulți ani și o mare inundație în 2011, dar afacerile nu au fost niciodată atât de afectate”.

Citește și: