18 iun. 2021 | 06:00

Google Messages, o alternativă perfectă la WhatsApp: schimbarea care îl face minunat

ACTUALITATE
Google Messages, o alternativă perfectă la WhatsApp: schimbarea care îl face minunat

Când te gândești la servicii criptate de mesagerie, sunt șanse mari ca WhatsApp să fie primul pe lista ta de opțiuni, dar Google Messages tocmai a făcut un pas important în aceeași direcție și fiind aplicația nativă de mesagerie pe Android, este greu de ignorat.

Dacă ești utilizator de Android, în mod automat, folosești și Google Messages, în aceeași măsură în care un posesor de iPhone s-ar putea să fie dependent de iMessage. Până de curând, însă, soluția de la Google nu era la fel de ”deșteaptă” precum cea oferită de Apple. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat.

La finele lui 2020, Google Messages a câștigat pentru toți posesorii de Android posibilitatea de expedia și trimite un conținut multimedia similar cu cel pe care l-ai asocia cu iMessages sau WhatsApp. Este vorba de clipuri, poze, documente, toate integrate în RCS – Rich Communication System.

Dacă tot poți să trimiți orice, ar fi bine să te asiguri că nimeni altcineva nu-ți vede mesajele expediate sau primite. În acest scop, Google a făcut o serie stufoasă de experimente pe partea criptare end-to-end, scenariul în care doar expeditorul și destinatarul vede ce se trimite.

După o perioadă destul de lungă de teste beta, Google a început răspândirea la scară largă a criptării end-to-end a mesajelor. Orice interceptare a mesajelor, din acest moment, devine inutilă. Mesajele nu vor putea fi citite fără cheile de decriptare, iar acelea sunt doar pe dispozitive care trimit și primesc mesajele, fără excepție.

Conform datelor obținute de 9to5Google, criptarea end-to-end a mesajelor din Google Messages nu mai este în beta. Tocmai din acest motiv, pe canalul oficial Android a fost publicat și clipul de mai jos care explică particularitățile noii opțiuni. Ca să fii sigur că profiți de acest detaliu tehnic, pe butonul de trimitere vei vedea un lăcățel. Același lacăt va apărea discret și la începutul conversației cu o persoană, în fereastra de dialog. Mesaje expediate în grup nu pot fi criptate, momentan.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele