Google duce cenzura la un alt nivel: cel mai nou motiv pentru care a șters o aplicație din Play Store

Google duce cenzura la un alt nivel: cel mai nou motiv pentru care a șters o aplicație din Play Store

Există o presiune din ce în ce mai mare pe Google și Apple, din poziția de administratori ai unor magazine virtuale. Din acest motiv, încep să se facă greșeli și abuzuri.

În urmă cu câteva zile, Google a decis să șteargă din magazinul Play Store aplicația de chat Element. Aceasta a fost ștearsă din cauza unor probleme cu conținut pe care nu-l poate controla. Spre deosebire de WhatsApp sau Messenger care îți găzduiesc conversațiile și conținutul partajat pe propria platformă, Element funcționa mai aproape de un browser de internet.

Aplicația de Android Element facilita conectarea la rețeaua de comunicații Matrix. Aceasta era descrisă ca o aplicație din ”fediverse”, asociată unui grup de servere interconectate pentru publicarea de conținut web.

În final, aplicația a fost ștearsă de Google din cauza unui conținut online problematic, chiar dacă Element nu găzduia ale conținut și nici nu era direct responsabilă de el. Singurul lucru pe care îl făcea este să faciliteze partajarea sa, conform datelor obținute de Android Police.

Cei de la Element au făcut apel la decizie și au insistat pe faptul că progrămelul cu pricina este doar o aplicație client care se conectează la un server de comunicații. Este ca și cum ai șterge Google Chrome din Play Store pentru că facilitează accesarea de conținut rasist sau extremist din diverse colțuri ale internetului. Mai mult decât atât, Element nu a primit niciun avertisment înainte de implementarea deciziei radicale.

Cei de la Engadget au solicitat o explicație de la Google pe marginea acestui subiect, dar a întârziat să apară. Între timp, aplicația a revenit în Play Store, iar vestea bună a fost promovată pe Twitter, după cum se poate vedea în spatele acestui link. Un director Google a contactat oficialii Element și a explicat că problema a plecat de la un material ”extrem de abuziv” răspândit pe serverele Matrix.org. Ideal ar fi fost însă ca aceste explicații suplimentare să fi ajuns online înainte ca aplicația să dispară din magazinul de aplicații al posesorilor de Android.