Furtuna mai puțin obișnuită care poate da lumea peste cap: nu s-a mai întâmplat de 500 de ani

Furtuna mai puțin obișnuită care poate da lumea peste cap: nu s-a mai întâmplat de 500 de ani

Cercetătorii care au studiat evoluția și incidența furtunilor solare anterioare, susțin că viitorul nu arată deloc roz. Concret, oamenii de știință ne transmit că ar trebui să ne pregătim pentru cel puțin o super-furtună solară, în fiecare secol.

Lumea, așa cum este ea construită în zilele noastre, ar suferi enorm în cazul unei furtuni solare puternice.

După cum știm, aceste fenomene provoacă daune tehnologice majore, perturbând tehologiile moderne. În condițiile în care activitățile noastre profesionale și personale se bazează pe tehnologie în mare parte, o astfel de furtună ar putea aduce pagube incomesurabile întregii planete.

Să ne amintim de furtuna din 1989 din Quebec. Atunci, rețeaua electrică a suferit un șoc, urmat de o întrerupere de 12 ore a electricității. Milioane de oameni s-au trezit în clădiri de birouri întunecate, ascensoare blocate și nu puteau folosi nimic din ce funcționa pe bază de electricitate.

Consecințele unei furtuni de proporții asemănătoare, ar putea fi mult, mult mai însemnate acum, după trei decenii, în care tehnologia e parte integrată în viețile noastre de zi cu zi.

Oamenii de știință sunt de acord că este doar o chestiune de timp până când următoarea puternică furtună solară va lovi tehnologiile de pe Pământ. Totuși, nimeni nu poate spune cu exactitate când va avea loc nefericitul eveniment. Din acest motiv, cercetătorii de astăzi caută să descopere evenimente din trecut, cum ar fi furtuna solară din 1582, pentru a investiga tiparul acestor furtuni puternice.

În 1582, martorii vremii consemnau că: „un mare foc a apărut pe cer spre Nord și a durat trei nopți”.

„Toată acea parte a cerului apărea arzând în flăcări aprinse; părea că cerul arde. Nimeni nu și-a amintit să mai fi văzut vreodată așa ceva … La miezul nopții, deasupra castelului s-au ridicat mari raze de foc, care erau îngrozitoare și înfricoșătoare. A două zi, s-a întâmplat la fel la aceeași oră, dar nu a fost atât de grozav și terifiant”, se menționează în textele din Portugalia ale lui Pero Ruiz Soares, un autor din secolul al XVI-lea.

Potrivit unei declarații a oamenilor de știință care au studiat evenimentul, în 1582, același fenomen a putut fi observat la acea vreme din mai multe colțuri ale lumii: „Relatări similare despre lumini ciudate de noapte au fost înregistrate la Leipzig, Germania; Yecheon, Coreea de Sud; și alte zece orașe din Europa și Asia de Est”.

Oamenii de știință au fost surprinși de furtuna solară din 1582

Potrivit cercetătorilor, a fost atipică furtuna din acel an, pentru că, în general, astfel de fenomene nu sunt vizibile la latitudini mai mici, cum ar fi Portugalia. Totuși, furtunile solare pot face că lumina nordică să fie văzută mai aproape de ecuatorul Pământului.

Oamenii de știință continuă să studieze aceste fenomene din trecut, pentru a crea un tipar, în baza căruia să poată prezice frecvența apariției acestor fenomene, pentru a ne pregăti un răspuns la criza tehnologică pe care ar putea-o provoca. Momentan, ei nu pot face previziuni clare, însă sunt de părere că ar trebui să ne așteptăm la o super-furtună solară în fiecare secol.

Etichete: