VIDEO Marea țeapă de pe OLX: cum riști să fii furat pe cel mai mare site de anunțuri

VIDEO Marea țeapă de pe OLX: cum riști să fii furat pe cel mai mare site de anunțuri

Specialiștii în securitate cibernetică avertizează în legătură cu noi tentative de fraudă prin intermediul OLX.

Într-o lume puternic digitalizată și metodele hackerilor au devenit mai sofisticate. Astfel, atacatorii au început să se folosească de site-ul OLX pentru a pune mâna pe date sensibile sau pentru a-i lăsa fără bani pe cei care pică în capcană.

Specialiștii de la CERT-RO ar primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX, dar și prin WhatsApp. Iată ce trebuie să știi ca să te ferești.

Marea țeapă de pe OLX

Metoda e cât se poate de simplă, dar te lasă fără bani, susțin specialiștii. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma.

Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.

Metoda funcționează prin WhatsApp

Utilizatorii serviciului OLX care pun spre vânzare anumite produse sunt contactați direct de potențiali cumpărători. La scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversația de pe OLX pe un alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp.

De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deși sunt în limba română. Este un semn că acel text ar putea fi fost tradus cu un instrument disponibil gratis online. Greșelile gramaticale sau repetiția unor termeni în cadrul aceleiași propoziții pot fi astfel de indicii.

Următorul pas pe care atacatorii îl fac este informarea potențialelor victime că produsul a fost deja achitat. Aceștia generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului, inclusiv codul CVV/CVC, sub pretextul de a fi făcută plata pentru produsul tranzacționat. Din nefericire, acel link duce către o pagină de phishing, prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorilor.

 

Cum îți dai seama că e o țeapă

Deși acea pagină web folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link-ul transmis (.xyz), putem observa că NU mai suntem pe site-ul oficial (vezi imaginea de mai jos), ci pe un site malițios. În plus, singurul moment în care OLX cere introducerea datelor cardului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau de promovare a anunțurilor.

În momentul în care utilizatorul introduce datele de card pe astfel de site-uri de phishing, acestea intră automat în posesia atacatorilor, care au din acel moment posibilitatea de extrage bani de pe acel card. Desigur, orice conversație se oprește, după acel moment, iar vânzătorii au supriza nu doar că nu le-au intrat banii în cont, ci chiar că le-au fost extrași ilicit anumite sume de pe card.

În ultimele zile, echipa CERT-RO a fost notificată de faptul că atacatorii folosesc și alte identități vizuale pentru site-urile de phishing, de regulă ale unor companii cu reputație în România. Un exemplu ar fi FanCurier, așa cum se poate observa din imaginile anterioare.

Iată și un video demonstrativ, ca să-ți dai seama despre ce e vorba: