Filmul I, Robot a devenit realitate: cum arată cel mai „uman” robot construit

Filmul I, Robot a devenit realitate: cum arată cel mai „uman” robot construit

Inginerii de la Engineered Arts din Cornwall au dezvăluit un android remarcabil de uman, numit „Ameca”.

Un scurt videoclip promoțional lansat de companie o arată pe Ameca aparent „trezindu-se”, privindu-și mâinile și apoi spre cameră. Clipul de 40 de secunde a strâns peste 10 milioane de vizualizări online de când Engineered Arts l-a lansat.

Ameca are pielea de culoare gri, cu caracteristici deliberat neutre din punct de vedere al genului și rasei. Compania îl descrie drept „cel mai avansat robot cu formă umană din lume, reprezentând avangarda tehnologiei robotice umane”.

„Motivul pentru a face un robot care arată ca o persoană este acela de a interacționa cu oamenii. Fața umană este un instrument de comunicare cu lățime de bandă foarte mare și de aceea am construit acești roboți expresivi”, a declarat Will Jackson, fondatorul Engineered Arts.

„Am încercat să fim neutri din punct de vedere al genului, neutri de rasă. Încercăm doar să facem ceva care să aibă caracteristicile umane de bază – expresia – fără a pune altceva pe deasupra. Deci, de aici fețele cenușii. Au trecut cu adevărat 15 ani de gestație”, a adăugat acesta.

Filmul devine realitate

Engineered Arts proiectează și produce roboți de divertisment umanoizi pentru centre științifice, parcuri tematice și afaceri. Ameca este acum disponibil pentru cumpărare sau închiriere, deși Jackson consideră că este platforma de testare perfectă pentru inteligența artificială.

„O mulțime de oameni care lucrează la interacțiunea AI, tot felul de aplicații noi care folosesc sisteme de viziune, segmentare, recunoaștere a feței, recunoaștere a vorbirii, sinteza vocii. Dar ceea ce nu vezi este hardware-ul pe care să rulezi tot acel software. Deci, ceea ce încercăm să oferim este o platformă pentru AI”, a spus Jackson.

„Și multă comunicare nu este verbală”, a continuat el. „Deci nu este vorba doar despre vorbire, ci despre expresie, este despre gesturi: o simplă mișcare ca aceasta poate însemna o mie de cuvinte. Robotul nu trebuie să spună nimic. Deci, ultimul lucru pe care am vrut să-l facem a fost un robot care spune „te rog repetă întrebarea”.

El a adăugat că un robot precum Ameca costă mai mult de 133.000 de dolari în acest moment.

Citește și: