Fenomen bizar, observat din spațiu: ce a declarat NASA și cum ne afectează

Fenomen bizar, observat din spațiu: ce a declarat NASA și cum ne afectează

Astronautul NASA Thomas Pesquet a profitat din plin de timpul său pe Stația Spațială Internațională (ISS) și a făcut câteva fotografii uimitoare. El a surprins un fenomen pe care noi nu putem să îl vedem de pe Pământ.

În primul rând, astronautul Agenției Spațiale Europene (ESO) a surprins această imagine uimitoare a luminilor aurorei de pe Pământ. Acum, a fotografiat un eveniment atât de rar, încât a fost respins anterior de știință.

Un astronaut NASA a fotografiat niște fenomene interesante din spațiu

Ceea ce pare a fi o explozie albăstruie peste Europa este, de fapt, un fenomen rar numit „eveniment luminos tranzitoriu”.

Se întâmplă atunci când apar fulgere în partea superioară a atmosferei – prea sus pentru ca noi să le vedem de la sol.

Cu toate acestea, cei care orbitează în spațiu au un punct de vedere excelent, dacă se întâmplă să îndrepte o cameră în direcția corectă la momentul potrivit.

Această imagine anume e un cadru preluat dintr-un timelapse mai lung.

„Ceea ce este fascinant la acest fulger este că, cu doar câteva decenii în urmă, acest fenomen a fost observat de piloți, dar oamenii de știință nu erau convinși că există de fapt”, a explicat Pesquet într-o legendă foto.

NASA explică: „Fulgerul atmosferic superior, cunoscut sub numele de eveniment luminos tranzitoriu, include fenomene colorate cu nume direct dintr-un basm: sprite, elfi și uriași.

„Spritele sunt sclipiri cauzate de detectare a încărcăturii electrice în mezosferă. Luminile albastre sunt descărcări de fulgere care ajung în sus prin stratosferă, iar elfii sunt inele concentrice de emisii cauzate de un impuls electromagnetic la marginea inferioară a ionosferei”, explică NASA.

Apoi, aflăm că “giganții” sunt descărcări mari care creează o defalcare electrică a atmosferei de la vârful furtunilor, la ionosfera de jos.

Razele gamma terestre sunt un fenomen de “bliț” generat în partea de sus a furtunilor. Dovezile sugerează că descărcarea electrică cauzează unele dintre aceste fenomene.

 

Citește și: