Experimentul care poate duce la o catastrofă mai mare decât COVID. Se întâmplă deja în Rusia

Experimentul care poate duce la o catastrofă mai mare decât COVID. Se întâmplă deja în Rusia

Probabil asta e ultima veste pe care vrei s-o auzi. Dar un fost centru de dezvoltare a armelor biologice în epoca sovietică lansează un laborator în cercetarea virusurilor care datează din Paleolitic. Proiectul este realizat în colaborare cu Universitatea din Irkuţk.

Laboratorul rusesc Vector a anunţat luni că se lansează în domeniul cercetătorilor ce vizează virusuri care datează din Paleolitic şi că va realiza o serie de teste pe baza ţesuturilor de animale care au trăit în acea epocă şi care au fost conservate în gheaţă.

Acest laborator va cerceta virusuri din perioada Paleoliticului

„Angajaţii centrului de cercetare Vector doresc să găsească paleovirusuri care ne vor permite să demarăm dezvoltarea paleovirusologiei în Rusia şi să realizăm cercetări de ultimă oră în domeniul studierii evoluţiei virusurilor”, au declarat reprezentanţii centrului rus într-un comunicat, citați de aceeași sursă.

Potrivit Institutului Vector, noul proiect „va permite evaluarea diversităţii microorganismelor, inclusiv a ADN-ului şi a ARN-ului care ar putea să fie conservate în materialul studiat”. Studiul va permite, de asemenea, „stabilirea potenţialului epidemiologic al agenţilor infecţioşi care există în prezent”, potrivit aceleiaşi surse.

Tot aici sunt depozitate mostre cu virusul variolei. Laboratorul rusesc deţine, printre alţi agenţi patogeni, şi virusul Ebola.

Primele mostre de ţesuturi au fost prelevate de la un cal preistoric, cu o vechime de aproape 6.500 de ani şi descoperite în 2009 în Iakuţia, o vastă regiune siberiană unde sunt descoperite cu regularitate rămăşiţe ale unor animale din Paleolitic, inclusiv ale unor mamuţi.

Proiectul prevede şi studierea de ţesuturi prelevate de la mamuţi, elani, câini, potârnichi, diverse specii de rozătoare, iepuri şi alte animale preistorice, au adăugat specialiştii de la Institutul Vector.

Până la acest moment, Institutul Vector s-a remarcat prin altceva. A dezvoltat un vaccin împotriva noului coronavirus, EpiVacCorona, omologat în octombrie 2020 în Rusia şi a cărui producţie în masă ar trebui să înceapă în luna februarie.

Citește și: