Europa renunță la restricții: cea mai importantă țară care a cedat presiunilor publicului

Europa renunță la restricții: cea mai importantă țară care a cedat presiunilor publicului

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat nici pe departe, dar pentru că oamenii și-au pierdut răbdarea, iar afacerile nu mai pot supraviețui în aceste condiții, tot mai multe țări renunță la restricțiile pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

Cancelarul Angela Merkel a acceptat miercuri seară eliminarea treptată a măsurilor anti-COVID-19 din Germania, cedând nemulţumirii crescânde în rândul opiniei publice şi a propriului guvern cu şapte luni înainte de alegerile parlamentare, notează AFP, citată de Agerpres.

Au fost necesare aproximativ nouă ore de negocieri între cancelarul Germaniei și liderii celor 16 landuri federale pentru a se defini un calendar al relaxării măsurilor de izolare parțială. Ca referință, acestea sunt în vigoare de la sfârșitul anului trecut. Din acest motiv, la ora actuală, doar o treime dintre nemți mai este de acord cu orice restricție venită în contextul pandemiei de Covid-19, în timp ce în luna ianuarie discutam de două treimi.

„Astăzi putem vorbi despre încredere şi speranţă”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă, apreciind că ţara sa intră acum „într-o nouă fază” a luptei împotriva pandemiei, posibilă în special prin accelerarea vaccinărilor.

Anunțul cancelarului a venit împreună cu promisiunea că Germania va certifica vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani. Intervalul dintre doze va fi însă prelungit, cu scopul de a se vaccina cât mai mulți oameni.

Cu toate acestea, viaţa va continua să se desfăşoare în ritm lent, majoritatea restricţiilor fiind prelungite cel puţin până la 28 martie pentru a contracara creşterea cazurilor şi răspândirea mutaţiei britanice, reprezentând în prezent 46% din contaminări.

Reuniunile private vor fi posibile, însă, începând cu 8 martie, între două familii, cu condiţia ca acestea să nu depăşească în total cinci persoane. Librăriile, florăriile şi şcolile de şoferi, care s-au redeschis deja în unele landuri, vor putea din nou să primească vizitatori în toată ţara.

În privința momentului în care vor fi reintroduse restricții severe, Merkel a cedat în fața presiunii landurilor și a acceptat că abia în momentul în care se va ajunge la 100 de cazuri depistate la 100.000 de persoane, le vom vedea din nou implementate. La ora actuală, este aproximativ 64, după o ușoară creștere în ultimele zile.

Citește și: