Câți bani câștigă Elon Musk de pe urma Tesla, deși nu are salariu

Câți bani câștigă Elon Musk de pe urma Tesla, deși nu are salariu

Elon Musk, șeful Tesla, nu primește salariu din partea companiei, dar asta nu înseamnă că nu primește compensații financiare uriașe.

Elon Musk, CEO Tesla, e văzut drept unul dintre cei mai excentrici șefi de companii din lume, la pachet cu atitudinea de vizionar. Dar el nu încasează salariu pentru munca pe care o depune. A refuzat acest drept, dar asta nu înseamnă că nu e remunerat pe măsură.

El are un plan generos de compensații financiare din partea acționarilor constructorului de mașini electrice. Ar fi de așteptat ca anul acesta să încaseze nu mai puțin de 30 de miliarde de dolari, sumă netă.

Câți bani câștigă Elon Musk la Tesla

În 2018, principalii acționari ai Tesla au aprobat un plan generos de compensații financiare pentru CEO-ul companiei. E vorba de un pachet de acțiuni ce poate fi deblocat îndată ce Tesla atinge anumite ținte financiare. Cu alte cuvinte, Elon Musk e plătit regește dacă reușește să crească veniturile companiei anual, să aducă profit și să crească, astfel, valoarea de piață a constructorului.

Anul trecut, Musk și-a deblocat o primă tranșă din acest plan de compensații financiare. Iar suma nu e deloc mică: undeva la 800 de milioane de dolari.

Iar pentru anul acesta, șeful Tesla se pregătește să încaseze nu mai puțin de 30 de miliarde de dolari, tocmai pentru că țintele impuse vor fi atinse. După alte câteva tranșe la care Musk are acces, încasările sale sunt de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Bilanțul companiei arată încasări de 10 miliarde de dolari și un profit de 1,8 miliarde de dolari în primul trimestru, înainte de plata taxeloe aferente. Iată cum arată planul de compensații financiare aprobat de acționarii Tesla pentru CEO-ul companiei:

Îndată ce va încasa 30 de miliarde de dolari în acțiuni ale companiei, Musk se pregătește să devină de departe cel mai bine plătit CEO al unei companii. Nu-i de mirare, așadar, că-și dispută titlul de cel mai bogat om al planetei alături de Jeff Bezos.

Musk știe și ce vrea să facă cu acești bani. A spus în repetate rânduri că vrea să investească sumele câștigate pentru a coloniza planeta Marte. Și vrea să facă asta în următorii ani, până în 2025.

Citește și: