EcoSport este la capătul vieții: decizia radicală a celor de la Ford

EcoSport este la capătul vieții: decizia radicală a celor de la Ford

Ford EcoSport se pregătește să fie tras pe dreapta definitiv, compania anunțând oprirea producției în India și în SUA.

Ford a decis să-și închidă operațiunile din India, ca parte a planurilor sale de reorganizare a activității globale. În SUA, EcoSport va mai fi produs și vândut până la jumătatea anului viitor, decizia fiind luată ca urmare a vânzărilor din ce în ce mai slabe ale acestui model.

EcoSport, model vital pentru uzina din Craiova, este un model învechit, lansat de Ford în 2012, adică acum aproape 10 ani, în condițiile în care specialiștii susțin că viața optimă a unui automobil este de circa 7-8 ani. Vânzările sale din 2020 au scăzut dramatic, în special în Europa, unde a fost surclasat de Ford Puma.

Craiova intră în era mașinii electrice

În ceea ce privește uzina de la Craiova, soarta acesteia va fi una electrică, după cum au anunțat reprezentanții Ford.

Ford România a anunțat că va investi 300 de milioane de dolari la Craiova, pentru a produce un nou automobil, începând cu 2023. Acesta va avea și o versiune electrică, începând cu 2024, anul în care compania vrea ca gama sa de vehicule comerciale din Europa să fie electrică sau plug-in. De asemenea, până în 2030, gama de autoturisme din Europa ar urma să fie complet electrică. În aceste condiții, în următorii 10 ani, uzina din Craiova va fi modernizată și adusă la standardele necesare producției de vehicule electrice.

Noul model pe care Ford îl va introduce în fabricație la Craiova va avea, pentru început, motorizări clasice, cu benzină și diesel, dar va avea și o versiune complet electrică, ce va fi lansată în 2024. Acesta va fi primul vehicul de volum, complet electric construit de Ford în România. Compania a început electrificarea uzinelor din Europa cu fabrica din Koln, unde va asambla primul său autoturism electric produs pe continentul european.