Dronele au urmărit obiceiurile de hrănire ale păsărilor. La ce ajută cercetarea

Dronele au urmărit obiceiurile de hrănire ale păsărilor. La ce ajută cercetarea

Poate că te-ai regăsit pe țărm, urmărind păsările care se aruncau în mare și reapăreau magic cu un pește minuscul în cioc. Dar te-ai întrebat vreodată ce le face să se scufunde acolo unde o fac? Acum, dronele au un răspuns.

Apele de coastă sunt medii extrem de dinamice și complexe. Acolo unde există curenți puternici de maree, marea fiind un spectacol turbulent.

În schimb, fluxurile puternice de maree, cum ar fi insulele sau chiar structurile create de om, pot transforma suprafața mării într-un amestec aparent haotic în urma lor.

Oamenii de știință au decis să arunce o privire mai atentă asupra obiceiurilor de hrănire ale păsărilor marine. Folosind dronele aeriene cer, le-au urmărit mișcările de căutare în detaliu, fără precedent, pentru a obține o perspectivă de pasăre. Rezultatele sunt publicate într-un nou studiu.

Ce au arătat dronele despre obiceiurile de hrănire ale păsărilor

Multe păsări marine sunt atrase de complexitatea intrărilor și canalelor de maree. Spre exemplu, canalul mareelor ​​Narrows din Strangford Lough, Irlanda de Nord, găzduiește o varietate de păsări marine care se reproduc în timpul verii, inclusiv cea mai grațioasă dintre păsările marine: pescărușul. Uneori numite rândunele de mare, aceste păsări marine cu aspect subțire sunt deseori atrase de cele mai tulburi ape.

Dronele au revoluționat modul în care putem observa, urmări, număra și măsura animalele de pe sol sau de la suprafața mării. Dar au fost rareori folosite pentru a urmări păsările marine în zbor. Deși știam că putem urmări mișcările rapide și extrem de sinuoase ale păsărilor – traiectorii de zbor cu multe răsuciri – folosind inteligența artificială, cercetătorii au dorit să mapeze mișcarea apei, pentru a înțelege unde vor încerca să prindă o masă.

Folosind o tehnică numită velocimetrie a imaginii particulelor, au cartografiat pete de apă numite vârtejuri. Acest lucru a arătat pistele de zbor ale păsărilor și o hartă dinamică a traiectoriei lor.

Modelele pe care le-au folosit pot dezvălui stări comportamentale subiacente sau ascunse ale animalului urmărit. Ele se pot arăta și atunci când un animal trece de la o stare la alta, ca răspuns la factorii de mediu care stau la bază.

Astfel, studiul a concluzionat că păsările cel mai probabil se hrănesc direct pe vârtejuri puternice. Unul dintre motivele pentru care astfel de vârtejuri pot fi atât de atractive pentru păsări este că pot aduce prada potențială – cum ar fi peștii mici – lângă suprafața apei și le pot prinde acolo.

Această cercetare ne poate ajuta să prezicem răspunsurile păsărilor marine la schimbările de coastă, cum ar fi instalarea de structuri eoliene offshore, valuri și maree. La urma urmei, trăim vremuri tulburi.

Citește și:
Etichete: