Donald Trump a rămas și fără canalul de YouTube, după amenințarea cu boicotul

Donald Trump a rămas și fără canalul de YouTube, după amenințarea cu boicotul

După ce a pierdut accesul la majoritatea conturilor sale online, începând cu Twitter și Facebook, Donald Trump a pierdut și accesul la contul său de YouTube.

Percepția generală este că Donald Trump a încurajat și susținut atacul de săptămâna trecută asupra capitoliului american. La momentul respectiv, sute de oameni au luat cu asalt clădirea parlamentului american cu scopul de a opri validarea victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale. Ca lucrurile să fie clare, la scurt timp după eveniment, Trump și-a lăudat suporterii pentru gestul făcut. Ulterior, presat de autoritățile americane, a condamnat manifestările violente ale suporterilor.

După acel episod, nu a durat mult până când Twitter și Facebook au blocat conturile lui Donald Trump, permanent sau pe o perioadă de timp nedeterminată. Conținutul prin care au fost încurajate manifestările de miercuri de la Washington a fost șters de pe ambele platforme. În momentul în care a devenit evident că asaltul a fost organizat prin intermediul rețelei sociale Parler, Amazon a decis să șteargă platforma de pe serverele sale.

Singurul refugiu al lui Donald Trump a rămas YouTube, unde are 2,77 milioane de urmăritori pe canalul său, iar clipul care începe să fie redat automat când îl accesezi atrage atenția asupra ”fraudării” alegerilor din SUA, deși nu există nicio dovadă în acest sens.

YouTube a anunțat că a suspendat canalul lui Trump pentru că a încălcat politica platformei referitoare la incitarea la violență. Până la această oră, niciun clip nu a fost șters, iar canalul continuă să rămână online. Ce s-a schimba, practic, este că nu pot fi încărcate clipuri noi pe acel canal de YouTube și nu pot fi realizate transmisiuni live, pentru cel puțin 7 zile, cu posibilitate de extindere.

Anunțul a fost făcut de YouTube printr-un comunicat de presă, la scurt timp după ce mai multe ONG-uri importante din SUA au amenințat YouTube cu boicot dacă mai păstrează online canalul lui Trump.

Acest canal „îi oferă lui Trump posibilitatea de a continua să răspândească informaţii false în jurul ideii că alegerile americane au fost trucate”, a argumentat Jim Steyer, fondatorul asociaţiei Common Sense Media şi unul din liderii mişcării #StopHateForProfit care a lansat un boicot publicitar masiv pe Facebook vara trecută. „Dacă YouTube nu este de acord cu noi şi refuză să se alăture celorlalte platforme care l-au interzis pe Trump, vom apela la agenţiile de publicitate”, a adăugat Steyer.

Afirmațiile lui Jim Steyer au fost făcute  în numele coaliţiei #StopHateForProfit, care include mai multe ONG-uri, inclusiv NAACP (principala organizaţie afro-americană pentru drepturi civile), Liga anti-defăimare, Free Press şi Mozilla.

Citește și: