Dispar toate pensiile speciale din România, cu o excepție importantă: explicația avocatului poporului

Dispar toate pensiile speciale din România, cu o excepție importantă: explicația avocatului poporului

Pensiile speciale din România pot fi desființate în totalitate, cu voința parlamentului. Singurele care rămân în picioare sunt ale magistraților, a atras atenția avocatul poporului.

La câteva săptămâni după ce s-a decis desființarea pensiilor speciale în cazul parlamentarilor, Renate Weber a fost luată cu asalt cu telefoane de la foști deputați și senatori. Toți speră ca legea adoptată în parlament să fie neconstituțională, iar pensiile lor extraordinare să revină. Nu este cazul.

Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților, dacă parlamentarii vor dori, a spus, la TVR 1, Avocatul Poporului, Renate Weber, care afirmă că la desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit multe telefoane de la liberali să atace actul normativ, potrivit Mediafax.

„Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate”, a declarat avocatul poporului într-o intervenție la TVR.

Renate a explicat clar că singurele pensii speciale care nu pot fi desființate pentru că legea va fi respinsă la CCR sunt cele ale magistraților. ”Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu. Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare celelalte categorii”, a adăugat Weber.

Intervenția avocatului poporului la TVR a venit în aceeași zi în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care parlamentarii rămân fără pensii speciale. Ca referință, statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: