Detectează COVID-19 înainte ca tu să ai simptome: cum poate ajuta enorm un ceas inteligent

Detectează COVID-19 înainte ca tu să ai simptome: cum poate ajuta enorm un ceas inteligent

Smartwatch-urile și dispozitivele portabile de fitness pot juca un rol valoros în detectarea timpurie a semnelor de COVID-19, potrivit studiilor recente.

Cercetătorii de pe Muntele Sinai au descoperit că Apple Watch poate detecta mici modificări ale bătăilor inimii unui utilizator care ar putea indica faptul că are coronavirusul, cu o săptămână întreagă înainte de a se simți rău, conform CBS News. O companie dezvoltă chiar și un dispozitiv personalizat pentru a detecta COVID-19. Toate acestea ar putea contribui la stoparea răspândirii bolii prin păstrarea persoanelor asimptomatice acasă.

S-ar putea să apară mici modificări ale bătăilor inimii pe care smartwatch-ul să le detecteze cu până la o săptămână înainte de a prezenta simptome

Într-un studiu intitulat „Warrior Watch”, cercetătorii din Muntele Sinai au urmărit un grup de 297 de lucrători din domeniul sănătății în perioada 29 aprilie – 29 septembrie. Participanții au purtat ceasuri Apple echipate cu aplicații speciale care măsurau modificările variabilității ritmului cardiac (HRV).

„Ceasul a arătat modificări semnificative ale valorilor HRV cu până la șapte zile înainte ca persoanele să aibă un rezultat pozitiv care să confirme infecția cu COVID-19”, a spus autorul studiului, Robert P. Hirten, MD.

Un studiu similar realizat de Universitatea Stanford a constatat că participanții care purtau o varietate de trackere de la Garmin, Fitbit și Apple au constatat că 81% dintre pacienții care au fost testați pozitiv pentru coronavirus au avut modificări ale ritmului cardiac cu până la nouă zile și jumătate înainte de debutul de simptome.

Ce spun studiile

Unul dintre lucrurile provocatoare despre COVID-19 este că mulți oameni sunt asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu au simptome, dar sunt încă contagioși. Acest lucru face dificilă detectarea acestei infecții prin utilizarea metodei tradiționale de identificare a unei persoane bolnave și de punere în carantină a acesteia.

Concluziile studiilor sunt clare. Dezvoltarea unui mod de a identifica persoanele care ar putea fi bolnave chiar înainte de a ști că sunt infectate ar fi cu adevărat o descoperire în gestionarea COVID-19, a spus dr. Hirten. „Această tehnologie ne permite nu doar să urmărim și să prezicem rezultatele, ci și să intervenim în timp util și la distanță, ceea ce este esențial în timpul unei pandemii care necesită ca oamenii să rămână izolați”.

Ceasurile inteligente pot fi o soluție pentru combaterea COVID-19

Cercetătorii nu sunt singurii care au observat că simptomele timpurii ale COVID-19 pot fi preluate de un ceas inteligent. O companie numită NeuTigers, născută în urma cercetărilor de la Universitatea Princeton, a dezvoltat un produs de inteligență artificială numit CovidDeep care poate ajuta la identificarea persoanelor cu virus în situații clinice sau în case de îngrijire.

Compania a folosit un dispozitiv de monitorizare clinică pentru pacienți, Empatica E4, pentru a folosi detectarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Introducând aceste informații în CovidDeep, au descoperit că ar putea detecta virusul cu o rată de 90% – mai precis decât screening-urile tipice ale temperaturii. În cele din urmă intenționează să producă propria aplicație care ar putea funcționa cu Fitbit, Withings, Apple, Samsung și alte smartwatch-uri.

Chiar și fără algoritmi personalizați, un ceas inteligent sau un dispozitiv portabil ar putea fi util în detectarea timpurie a virusului.