Gadgetul banal pe care îl porți cu tine și care ar putea detecta infectarea cu noul virus

Gadgetul banal pe care îl porți cu tine și care ar putea detecta infectarea cu noul virus

De când a început pandemia, pe lângă soluțiile tradiționale, cum ar fi testarea, distanțarea socială sau anchetele epidemiologice, se încearcă depistarea din timp și, de ce nu, tratarea prin tehnologie. S-au făcut până acum mai multe aplicații în întreaga lume cu privire la Sars-CoV-2. Acum trecem și la gadgeturi.

Fitbit și alte dispozitive purtabile, de obicei legate de exerciții fizice, sunt studiate ca modalități de identificare a persoanelor care sunt potențial infectate cu COVID-19, spune Reuters. Acestea ar detecta virusul înainte de apariția simptomelor, când oamenii pot să răspândească, fără să știe, boala.

Modificările ritmului cardiac, ritmul respirator și alte biometrici măsurate constant de dispozitivele smart pot semnala etapele incipiente ale infecției cu virusul. Astfel, persoana respectivă știe că trebuie să se autoizoleze și să caute un test de diagnostic COVID-19, spun cercetătorii.

„Când te îmbolnăvești, chiar înainte să știi, corpul tău începe să se schimbe, spre exemplu ritmul cardiac crește.”
Michael Snyder de la Școala de Medicină a Universității Stanford

Cercetătorii Stanford se numără printre mai multe grupuri care examinează dacă dispozitivele wearable de fitness, cum ar fi Fitbit sau Apple Watch, pot oferi un avertisment timpuriu. Echipa lui Snyder a înscris 5.000 de persoane în studiu și a studiat datele istorice ale smartwatch-urilor de la 31 de utilizatori care au fost testați pozitiv cu Covid-19.

Ce studii s-au făcut în acest sens

Dintre acei 31, 80% aveau date despre dispozitivele lor care indicau infecția la momentul respectiv sau înainte de apariția simptomelor. Smartwatch-urile au preluat semnalele de infecție devreme – la momentul sau înainte de apariția simptomelor – într-o medie de trei zile.

Într-un caz, echipa lui Snyder a descoperit că un smartwatch a putut detecta primul semnal al unei potențiale infecții cu Covid-19, cu nouă zile înainte de a fi raportate simptome.

Companiile mari de tehnologie speră ca ceasurile inteligente să poată detecta la timp simptomele virusului. Fitbit își desfășoară propriile cercetări cu privire la modul în care dispozitivele sale pot ajuta la detectarea precoce a Covid-19, implicând 100.000 de persoane din SUA și Canada, inclusiv 900 diagnosticate cu virusul.

Producătorii de dispozitive studiază, de asemenea, posibile semne precoce ale infecției cu noul coronavirus în rândul sportivilor profesioniști care poartă trackere de fitness personalizate, precum Whoop, o bandă de mână și Oura, un inel purtat pe deget.

Rezultatele promițătoare din studiile universitare ale inelului Oura, produse de Oura Health, au determinat Liga Națională de Baschet să achiziționeze 2.000 de dispozitive care să fie purtate de jucători și personal, pentru a urmări cu atenție ritmul cardiac și temperatura. De asemenea, PGA Tour a cumpărat 1.000 de benzi Whoop pentru jucători, a declarat fondatorul Whoop, Will Ahmed.