Descoperire uimitoare: schimbă tot ce știai despre istoria omenirii

Descoperire uimitoare: schimbă tot ce știai despre istoria omenirii

O nouă descoperire care schimbă total informația din manualele de biologie a fost făcută recent în Israel.

O nouă specie de om preistoric descoperită recent în Israel pune sub semnul întrebării teza privilegiată potrivit căreia omul de Neanderthal a apărut în Europa şi apoi a migrat spre sud, au anunţat cercetători israelieni, potrivit AFP.

În timpul săpăturilor arheologice din apropierea oraşului Ramla, din centrul Israelului, echipa Dr. Yossi Zaidner, de la departamentul de arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămăşiţe umane preistorice pe care nu le-a putut atribui niciunei specii cunoscute de Homo.

Această descoperire a fost făcută în Israel

Într-un studiu publicat în revista Science, o echipă de antropologi de la Universitatea din Tel Aviv şi echipa Dr. Zaidner au identificat o nouă specie din genul Homo, „Nesher Ramla”, numită după situl în care a fost găsită. Potrivit oamenilor de ştiinţă, oasele umane descoperite datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani î. Hr. Au caracteristici comune cu omul de Neanderthal, în special în ceea ce priveşte dinţii şi maxilarul, dar şi cu alte tipuri de oameni preistorici în ceea ce priveşte craniul.

Noua specie diferă însă de omul modern prin absenţa bărbiei, structura craniului şi prezenţa unor dinţi foarte mari, precizează studiul, citat de aceeași sursă. Autorii susţin că au găsit, de asemenea, la o adâncime de opt metri, o cantitate semnificativă de oase de animale, cai, cerbi şi bouri, precum şi unelte de piatră.

Pentru Dr. Zaidner, acest lucru „arată că Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră şi cel mai probabil a interacţionat cu Homo sapiens din zonă”. Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluţiei umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în acelaşi loc şi în acelaşi timp, precizează acesta.

Legătura ciudată între neanderthalieni și boala care a paralizat acum planeta

O altă descoperire interesantă este tot despre oamenii preistorici. O secțiune de ADN legată de Covid-19 a fost transmisă de la neanderthalieni acum 60.000 de ani, potrivit unui studiu. Și acum ar putea crea probleme mari.

Oamenii de știință nu știu încă de ce acest segment particular crește riscul de boală severă cauzată de coronavirus. Dar descoperirile arată cum unele indicii ale sănătății moderne provin din istoria antică.

„Acest efect de întrepătrundere care s-a întâmplat cu 60.000 de ani în urmă are încă un impact în ziua de azi”, a spus Joshua Akey, genetician la Universitatea Princeton.

Citește și: