”Descoperire de vis” în Danemarca. Ce comoară fabuloasă au găsit, după 1500 de ani

”Descoperire de vis” în Danemarca. Ce comoară fabuloasă au găsit, după 1500 de ani

Un arheolog amator a descoperit una dintre cele mai mari, mai valoroase și mai frumoase comori din istoria țării. Aceasta are o vechime de 1.500 de ani.

Recent, în Danemarca s-a descoperit o comoară formată din 22 de obiecte. Anunțul a fost făcut, duminică, de către asociația muzeală a orașului Vejle. Fabuloasa descoperire conține obiecte din aur care datează, cel mai probabil, din secolul al V-lea. Acestea au o greutate totală de 945 de grame.

Descoperirea a fost realizată lângă Jelling. Localitatea a fost cândva o așezare umană înfloritoare. Acum, ea este un sit arheologic foarte important în Danemarca.

Aurul descoperit constă în principal din medalioane frumos decorate. Printre ele se află și câteva monede romane, transformate în bijuterii. Piese au motive și inscripții runice care ar putea face referire la conducătorii din acea vreme. Ele conțin elemente din mitologia nordică.

Unde poate fi văzută comoara?

Comoara va fi expusă la Vejle, începând din data de 3 februarie 2022. Arheologul danez Morten Axboe a comparat semnificația acestor artefacte cu ”Coarne de Aur ale lui Gallehus”. Acestea se numără printre cele mai faimoase obiecte din istoria Danemarcei.

Un al cercetător al Muzeului Național din Copenhaga, Peter Vang Petersen, a spus că această comoară este o ”descoperire de vis”, de o excepțională dimensiune, calitate și măiestrie. ”Fascinanta călătorie a aurului ne spune multe lucruri despre continentul european, care era strâns conectat prin comerț și război în epoca fierului”, spun reprezentanții Asociației muzeale din Vejle.

Epoca fierului, în Danemarca, era definită drept perioada cuprinsă între anii 500 î.e.n. și 775 e.n. Aceasta marchează și începutul vikingilor, care erau mari constructori, marinari dar și comercianți. Principalele mărfuri comercializate de către aceștia au fost textilele, blănurile, dar și metalele prețioase, bijuteriile și articolele din sticlă.

Citește și: