12 mai 2021 | 11:43

Decizia care i-ar putea face și pe livratorii Glovo sau Foodpanda din România angajați cu carte de muncă

ACTUALITATE
Decizia care i-ar putea face și pe livratorii Glovo sau Foodpanda din România angajați cu carte de muncă

Guvernul din Spania au venit cu o decizie legată de statutul livratorilor de mâncare, cum ar fi serviciul Glovo. S-ar putea crea un precedent și pentru România.

Companiile care livrează mâncare la domiciliu în Spania, așa cum ar fi Glovo sau alte servicii, au fost somate de Guvern să le recunoască livratorilor colaboratori statutul de angajat. Cu alte cuvinte, aceste servicii trebuie să le asigure acestora carte de muncă și alte beneficii care derivă din acest lucru, inclusiv concediu de odihnă.

Decizia a fost luată de Executivul din Madrid, care a venit cu noi reguli pentru conceptul de gig-economy, acolo unde se încadrează livratorii prin Glovo și chiar șoferii de Uber.

Livratorii Glovo, angajați cu acte în regulă

Reuters notează faptul că Spania e una dintre primele țări din Europa care s-au aplecat asupra acestei situații. Drepturile muncitorilor, denumiți de companiile pentru care livrează colaboratori, vor fi recunoscute și vor avea statut similar cu ceilalți angajați din alte domenii.

Decizia e consemnată într-un decret guvernamental, iar o presiunea pentru adoptarea noilor reguli a venit mai ales de la asociațiile profesionale și sindicate.

E drept că și instanța a pregătit terenul pentru așa ceva. Anul trecut, Curtea Supremă din Spania a decis că firmele de livrări au legături de muncă cu curierii lor și nu sunt doar simplii intermediari. Noile reguli au intrat în vigoare imediat, iar companiile au la dispoziție 90 de zile pentru a se conforma.

Gig-economy sau economia informală, dacă vrei, se află de ceva vreme în atenția instituțiilor de reglementare de la nivel european. Comisia Europeană e într-o conultare publică pe acest subiect și eventuale decizii se pot aplica și-n România.

În Spania, cazul ajuns în instanță la Curtea Supremă a plecat de la livratorii Glovo, dar odată stabilite niște decizii acestea ar putea reprezenta precedent și pentru alte companii care-și tratează curierii, șoferii sau livratorii drept colaboratori.

În România, cei cu statut de colaboratori lucrează pentru firme ca Glovo, Tazz, Bringo, Foodpanda sau Uber. Deocamdată, Guvernul de la București n-a luat serios în discuție acest aspect, dar sub presiunea Bruxellesului și nu numai s-ar putea face niște modificări în lege.