De la conspirație, la o posibilă realitate: scăparea virusului Covid-19 dintr-un laborator, confirmată de oficialii americani

De la conspirație, la o posibilă realitate: scăparea virusului Covid-19 dintr-un laborator, confirmată de oficialii americani

Posibilitatea ca virusul SARS-CoV-2 din spatele pandemiei de coronavirus să vină dintr-un laborator a fost contestată mult timp de către cercetători și clasificată ca o conspirație. De la o variantă improbabilă sau exagerată, acum a revenit în actualitatea ca fiind cât se poate de posibilă.

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali americani au ajuns să creadă în teoria accidentului, conform căreia virusul care a dus la pandemia globală și la decesul a peste 3,5 milioane de oameni a scăpat dintr-un laborator din China. În continuare se bazează pe dovezi circumstanțiale, dar argumentele sunt destul de numeroase.

„Lista persoanelor care susțin teza despre o origine animală a virusului nu s-a schimbat. Dar cea a persoanelor care sugerează că (virusul) ar fi putut ieși dintr-un laborator a continuat să crească”, a rezumat Scott, luni, la CNBC Gottlieb, un respectat fost șef al Agenției pentru Medicamente din Statele Unite (FDA).

”În urmă cu un an, susținerea tezei cu originea animală a virusului avea mult sens, deoarece era scenariul cel mai probabil”, a explicat el. Dar „gazda intermediară”, adică animalul de la care virusul a fost transmis oamenilor, nu a fost încă descoperită. Întrebarea, pentru mulți oameni, apare când coincidențele devin prea multe?”, a subliniat el,

Mai multe argumente pe marginea acestui subiect au fost detaliat într-un raport publicat duminică de Wall Street Journal. Redactorii prestigioasei publicații se pare că au avut acces la informații nepublicate de la servicii secrete americane. Unul dintre cele mai convingătoare detalii ține de internarea a trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan, în noiembrie 2019, cu „simptome compatibile atât cu cele ale Covid-19, cât și cu cele ale unei infecții cu gripa sezonieră”. Ca referință, oficialitățile de la Beijing au confirmat un focar de cazuri de pneumonie în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie, pentru Organizația Mondială a Sănătății.

Datele publicate de Wall Street Journal au fost contestate de către autoritățile chineze și clasificate ca fiind ”total false”. Noul raport vine la câteva luni după ce, la sfârșitul lunii martie, echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, concluzionând că ipoteza unui accident de laborator este „extrem de improbabilă” și că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om. Pe de altă parte, aceiași experți OMS au criticat autoritățile de la Beijing pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, mai ales cele de la început.

Citește și: