21 iul. 2021 | 11:35

Dacă îți iei concediu medical, trebuie să știi asta: ce se schimbă de la 1 august

ACTUALITATE
Dacă îți iei concediu medical, trebuie să știi asta: ce se schimbă de la 1 august

De la 1 august, se vor produce niște schimbări de ordin legislativ. Iată ce trebuie să știi, dacă o să ai nevoie de concediu medical.

Medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat.

Asta reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, obţinut şi analizat de Economica.net. Tot de pe 1 august, intră în vigoare obligaţia medicilor să facă planuri de recuperare pentru majoritatea pacienţilor cărora le eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă.

Astfel, la 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial la 30 iunie.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte, potrivit OUG 74 din 2021, potrivit Economica.net. Detaliile despre structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilesc prin normele de aplicare a OUG 158/2005, modificată prin OUG 74 din 2021.

Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu care eliberează pacientului concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, pe care beneficiarul concediului are obligația să îl respecte. Structura planului de recuperare e stabilită prin proiectul normelor de aplicare a OUG antemenţionate.

Concediu de odihnă 2021: ce trebuie să faci ca să nu-ți pierzi zilele de vacanță

Dacă te-ai obișnuit să-ți faci cerere de concediu cu două zile înainte să pleci în vacanță, acest lucru nu este mai este posibil. Formalitățile legate de concediul de odihnă sunt menționate în lege și mai clare ca niciodată.

Conform legislației în vigoare din România, angajatorii trebuie să stabilească programările pentru concediile de odihnă ale salariaților aferente anului 2021. Legislația munci este foarte clară din acest punct de vedere de ceva timp, dar rareori vezi conflicte în companii iscate de aceste prevederi.

Ideea de bază este însă că angajatorii trebuie să se consulte cu salariații și să stabilească în ce perioade vor putea aceștia să-și ia concediile de odihnă pe parcursul anului viitor, conform avocat.net. Ca referință, faptul că salariații își pot lua concediile de odihnă în perioade programate de angajator se menționează în codul muncii.