Cum vrea Putin să controleze tot ce e în telefoanele rușilor: legea care vizează toate dispozitivele

Cum vrea Putin să controleze tot ce e în telefoanele rușilor: legea care vizează toate dispozitivele

Rusia vine cu o lege extrem de controversată care, teoretic, are rolul de a tăia din elanul companiilor de tehnologie occidentale. De fapt, la mijloc s-ar putea să fie mai mult de atât.

O nouă lege din Rusia naște dezbateri aprinse legate de controlul pe care statul îl dorește asupra cetățenior. Noul act normativ cere ca toate telefoanele și dispozitivele inteligente noi să vină preinstalate doar cu software dezvoltat de companii rusești.

La prima vedere, pare o lovitură dată companiilor occidentale precum Apple. Doar că s-ar putea să fie mai mult de atât.

Ce spune legea pe care și-a dorit-o Putin

Legea cere ca toate dispozitivele inteligente – fie că e vorba de telefoane, computere, tablete sau smart TV-uri – să aibă preinstalate software produs în Rusia. Unii experți de acolo o numesc deja ”legea anti-Apple”, dar posibil să fie mai mult de atât. Gigantul din Cupertino a spus că le va permite utilizatorilor de acolo să instaleze ce doresc atunci când își setează telefonul, dar a insistat asupra unui aspect.

Nicio aplicație care provine de la dezvoltatori din Rusia nu va fi permisă dacă încalcă regulile de confidențialitate și de securitate ale companiei.

Guvernul Rusiei susține că legea are rolul de a ajuta companiile locale să fie mai competitive în fața celor din afara țării, în special cele americane. Există însă îngrijorări că Guvernul ar vrea un control mai mare asupra dispozitivelor folosite de cetățenii ruși. Sigur că Apple a declarat că nu va lăsa să treacă nimic ce încalcă politica firmei, dar anumite programe software ar putea fi, de fapt, controlate indirect de Guvern.

Rusia joacă un rol important și atunci când vine vorba de propaganda pe internet. Se crede că are o armată de troli, care au rolul de a destabiliza puterile occidentale, iar încercări în acest sens s-au văzut și-n perioada pandemiei.

Într-un articol recent publicat de Wall Street Journal, sunt citați mai mulți oficiali americani care atrag atenția asupra unui efort extins de dezinformarea provenit din Rusia în ceea ce privește vaccinurile utilizate la nivel global. Cel puțin patru publicații controlate de autoritățile de la Moscova și un număr mare de conturi de pe rețele sociale încearcă să scadă nivelul de încredere în celelalte vaccinuri împotriva Covid-19, diferite de Sputnik V. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: