Cum scapă Pământul de impactul cu un asteroid: riscul nu este zero

Cum scapă Pământul de impactul cu un asteroid: riscul nu este zero

Impactul Pământului cu un asteroid ar însemna o problemă majoră care ar amenința populația globului. Deși acest impact este unul foarte redus, acesta nu este egal cu zero.

Oamenii de știință încep să pună informațiile împreună pentru a dezvolta metode de a contracara o astfel de amenințare. La baza dispariției dinozaurilor există teoria potrivit căreia un asteroid a căzut pe Pământ, corp ceresc care ar fi avut zece kilometri diametru. Probabilitatea unui astfel de impact este destul de mică însă, cu cât dimensiunea acestora este mai mică, șansele unei coliziuni cresc.

Savanții s-au gândit cam care ar fi posibilitățile ca să putem scăpa de un astfel de pericol. Corpul ceresc ar trebui detectat cu 10-20 de ani înainte pentru a se putea găsi o soluție.

„Avem capacitatea – fizică, tehnică – de a proteja Pământul de impactul cu un asteroid”, a declarat fostul astronaut Rusty Schweickart, cofondator al Fundației B612, o organizație care-și propune să prevină impacturile catastrofale ale asteroizilor. „Acum suntem capabili să remodelăm subtil Sistemul Solar pentru a ajuta supraviețuirea umană”.

Una dintre ele ar fi reprezentată de impactorul cinetic care înseamnă lovirea asteroidului cu un proiectil, însă unde se va folosi de energia acestuia și nicidecum de explozibil.

„În loc să schimbăm dimensiunea unui proiectil, am putea fi capabili să schimbăm numărul de lansări și să trimitem mai multe nave spațiale mai mici pentru a le izbi de un asteroid, una câte una. Sau am putea lansa proiectile de pe Lună sau să folosim sateliți defuncți ca impactori cinetici”, spune Sung Wook Paek, absolvent al Departamentului de Aeronautică și Astronautică al Massachusetts Institute of Technology.

Soluții pentru a evita impactul Pământului cu un asteroid

O altă metodă este reprezentată de tractorul gravitațional. Acesta reprezintă plasarea une sonde spațiale cu o masă de mare tonaj, capabilă să devieze traiectoria suficient de mult încât să nu lovească Planeta Albastră. Legile fizicii arată că oricare două obiecte cu masă, se vor atrage gravitațional, astfel că această sondă ar putea exercita o anumită atracție gravitațională asupra asteroidului.

„Tractorul gravitațional se mișcă încet, dar este precis. Poate face modificări foarte mici și precise în orbită, și de asta e nevoie pentru a evita un impact”, a spus Rusty Schweickart pentru New Scientist.

O altă idee de a devia un asteroid este reprezentată de vopsirea asteroidului. Asteroizii se rotesc în jurul propriului ax, astfel că Soarele încălzește o emisferă a asteroidului. Emisfera încălzită va ajunge în partea opusă a Soarelui, determinând să radieze căldură sub formă de lumină infraroșie. Această lumină determină asteroidul să devină un motor care, în timp va schimba traiectoria corpului.

„Trebuie să recunosc, conceptul sună ciudat, dar șansele sunt foarte mari ca un astfel de plan să aibă succes. Și ar fi relativ ieftin. Știința din spatele teoriei este solidă. Trebuie să-l testăm în spațiu”, spune Dave Hyland, de la Texas A&M University.

Bomba nucleară poate reprezneta și ea o soluție. NASA are și un plan în acest sens și presupune fragmentarea corpului ceresc cu ajutorul unei bombe atomice. Cea mai bună soluție constă în faptul ca explozia să aibă loc la o anumită adâncime în interiorul asteroidului. Totuși, detonarea bombei ar trebui să aibă loc înainte cu ceva timp, astfel fragmentele s-ar împrăștia cât mai mult pe orbită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: