Cum poți obține fonduri europene, ca femeie de afaceri din zona tehnologiei

Cum poți obține fonduri europene, ca femeie de afaceri din zona tehnologiei

Posibilitățile de a dezvolta un business cresc în momentul în care există șansa accesării unor fonduri europene. Femeile de afaceri care activează în zona tehnologiei au acum această oportunitate. Pot obține câte 75.000 de euro de la Comisia Europeană.

Comisia Europeană tocmai a lansat un program prin care va oferi sprijin financiar femeilor care au înființat startup-uri de tehnologie.

Acestea pot obține câte 75.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, anunță oficialii Comisiei.

Este vorba despre programul pilot Women TechEU. Prin intermediul acestui program, până la 50 de start-up-uri deep tech vor fi finanțate de Comisia Europeană.

Se pot înscrie femeile de afaceri din România, dar și din celelate state membre ale Uniunii Europene, precum și cele din țările afiliate.

Cum te poți înscrie în Women TechEU

Femeile de afaceri din zona tech pot depune o cerere de finanțare online. Cererea poate fi depusă aici.

Înscrierile au loc până la data de 10 noiembrie 2021.

Cererile vor fi analizate de comisii specializate, care vor alege doar cele mai promițătoare 50 de start-up-uri din zona tehnologiei, înființate de femei.

Condițiile pentru înscrierere sunt următoarele:

-Să fie femei
-Să fie fondatoare sau cofondatoare ale unor startup-uri deep tech (tehnologii profunde) aflate în stadiu incipient de dezvoltare (early stage).
-Să dețină poziții de top în firmele respective: CEO (director general), CTO (director tehnic) sau echivalent.
-Startup-ul trebuie să fie înregistrat și stabilit de cel puțin 6 luni, la data depunerii cererii, într-unul dintre statele membre UE (inclusiv România) sau statele asociate în programul Horizon EuropeSearch (inclusiv Republica Moldova).

Prin acest program, autoritățile europene își doresc să încurajeze antreprenoriatul din zona tech în rândul femeilor.

„Prin intermediul „Women TechEU”, dorim să creștem numărul de start-up-uri conduse de femei și să creăm un ecosistem european de tehnologii deep-tech mai echitabil și mai prosper. Considerăm că sprijinul acordat astăzi femeilor fondatoare din domeniul tehnologiilor profunde le va spori șansele de succes și va stimula ecosistemul european general de inovare prin atragerea unui număr mai mare de talente feminine.”

Tehnologia profundă reprezintă peste un sfert din ecosistemul de start-up al Europei, companiile europene de tehnologie profundă fiind acum evaluate la suma de 700 miliarde EUR. Cu toate acestea, femeile rămân în mare parte subreprezentate în această industrie.

Potrivit Comisiei Europene, start-up-urile din zona tech au nevoie de susținere și finanțare, mai ales dacă vorbim despre zona deep tech și dacă fondatoarele sunt femei, care se confruntă adesea cu mai multe provocări decât bărbații din acest domeniu.

Înființate pe inovația în inginerie și progresele științifice, start-up-urile cu tehnologie profundă tind să aibă cicluri mai lungi de cercetare și dezvoltare și deseori necesită mai mult timp și capital pentru a le construi, decât alte start-up-uri.

Majoritatea ar putea eșua în primii lor ani dacă nu primesc susținerea și investițiile corecte din timp. Femeile din domeniul tehnologiei profunde se confruntă adesea cu obstacolul suplimentar al prejudecății și stereotipurilor de gen, predominant în special în sectoare precum tehnologia.

Citește și: