Cum faci să nu te supravegheze Apple, să nu-ți scaneze toate fotografiile de pe telefon

Cum faci să nu te supravegheze Apple, să nu-ți scaneze toate fotografiile de pe telefon

După decenii de marketing construit în jurul intimității datelor utilizatorilor, Apple a anunțat că-ți va scana fotografiile. În teorie, o face pentru un scop nobil, prevenire traficului de pornografie cu minori. În practic, îți analizează librăria foto.

Este complicat să anunți că vei scana fotografiile utilizatorilor de iPhone. Nu contează de ce o faci, nici măcar nu contează că, în prima etapă, acest proces se va desfășura doar în SUA. Gestul este unul greu de argumentat și chiar dacă nu ai nimic de ascuns, te vei bucura să afli că poți evita acel proces, cel puțin momentan.

Ce se întâmplă cu pozele tale de pe iPhone și de ce

Odată cu lansarea iOS 15 și iPadOS 15, Apple îți va analiza imaginile tale din librăria telefonului, cu condiția ca acestea să fi fost urcate în iCloud. Cei mai mulți utilizatori au sincronizarea cu cloud-ul Apple activată, deci mecanismul de scanare va afecta majoritatea posesorilor de iPhone.

Dacă vrei să înțelegi mai multe despre practicile Apple, poți accesa această adresă web, dar importante sunt trei aspecte. Scanarea fotografiilor tale se va realiza automat, fără niciun fel de intervenție din partea ta, odată cu lansarea iOS 15, în această toamnă. Cel puțin la început, pentru o perioadă de timp nedeterminată, va viza posesorii de iDevice-uri din SUA. Nu se știe când acest fenomen se va aplica global.

Nu în ultimul rând, mecanismul de scanare al Apple va verifica dacă imaginile tale sincronizate cu iCloud sunt prezente în baza de date CSAM (Child Sexual Abuse Material) și NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children). Cu alte cuvinte, dacă tu ai poze cu copilul tău în telefon în timp ce-i făceai baie, nu va avea nimeni o problemă cu asta.

Chiar și așa, dacă ai o problemă cu fenomenul descris mai sus, singura soluție este să dezactivezi sincronizarea imaginilor tale din galerie cu iCloud. În acest scop, intră la Configurări sau Settings. Fă un tap pe numele tău în partea de sus a ecranului, intră la iCloud, fă un tap pe Photos și dezactivează prima opțiune de sus, iCloud Photos. Pentru a șterge imaginile pe care le ai deja în Cloud, intră la Administrare Stocare sau Manage Storage, fă un tap pe Photos și alege Disable & Delete (Dezactivează și șterge).

În mod evident, este incredibil de important să faci o copie de siguranță pentru toate imaginile tale înainte să le ștergi din cloud. Există o posibilitate cât se poate de reală să fie prezente doar acolo, nu și pe telefon, din cauza unei probleme mai mici sau mai mari cu spațiul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: