Cum, cât și unde s-au deplasat românii în ultimul an. Cum ne-a fost afectată mobilitatea de pandemie

Cum, cât și unde s-au deplasat românii în ultimul an. Cum ne-a fost afectată mobilitatea de pandemie

O hartă interactivă creată de Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj arată cum au respectat românii restricțiile de circulație.

Harta arată în timp real, unde se deplasează cel mai mult oamenii în fiecare zi. Răspunsul este – la mall, iar asta aproape la fel de des ca înainte de pandemie.

Specialiștii au interpretat datele transmise de Google pe baza localizării făcute de telefoanele cu sistem de operare Android. Se poate vedea în timp real care sunt acum cele mai aglomerate orașe sau locuri din România.

Datele Google arată cum se schimbă vizitele în anumite locuri, cum ar fi magazinele alimentare și parcurile, în fiecare zonă geografică. Acuratețea locației și înțelegerea locurilor clasificate variază de la o regiune la alta.

În cele două luni de stare de urgență din 2020, mobilitatea a scăzut cu 70% la nivel național, însă imediat după venirea sezonului cald, oamenii au circulat aproape la fel de mult ca înainte de pandemie, mai ales în zona de sud-est a țării.

Românii s-au deplasat aproape ca înainte de pandemie

Conform platformei UBB, oamenii profită că centrele comerciale au rămas dechise, iar mersul la mall rămâne printre activitățile preferate ale românilor. În plus, mobilitatea spre centrele comerciale a scăzut cu doar 25% acum, în luna aprilie, după ce s-au aplicat noile restricții, față de perioada de dinainte de pandemie.

„În orașe precum Cluj, Timișoara, București, Brașov nivelul de reducere a mobilității în raport cu ce se întâmpla anul trecut este mult mai mare decât în alte zone. Practic, populația în aceste zone a înțeles că trebuie să respecte mult mai stringent măsurile de pandemie și a răspuns ca atare”, spune Răzvan Mustață, decanul Facultății de Științe Economice de la UBB, citat de Digi24.

El adaugă că ansamblul măsurilor care se iau la nivel guvernamental ar trebui gândite pentru regiuni, pentru o abordare regională sau chiar locală, mai degrabă decât o abordare la nivel național, potrivit aceleiași surse.

Spre exemplu, dacă ne uităm la perioada lunii aprilie, observăm că severitatea măsurilor este una destul de ridicată, însă răspunsul populației este moderat. Scăderea mobilității populației este mai puțin accentuată. În momentul de față, mobilitatea locuitorilor României este doar cu 15% mai mică față de perioada de dinainte de pandemie.

 

Citește și: