01 apr. 2021 | 15:00

Cum a cedat Cortana de la Microsoft în fața rivalilor de la Apple, Amazon și Google

ACTUALITATE
Cum a cedat Cortana de la Microsoft în fața rivalilor de la Apple, Amazon și Google

Companiile mari din tehnologie au cochetat de ceva ani cu asistenții digitali, cei care ar fi trebuit să-ți facă viața mai bună. Nu toată lumea a rezistat, însă, și Cortana e cel mai bun exemplu.

În urmă cu ceva timp, Microsoft făcea un pariu spectaculos. Intra în scenă cu propriul asistent digital – Cortana. E valul pe care s-au urcat Apple cu Siri sau Amazon cu Alexa. Numai că, acolo unde sunt mai mulți pe aceeași felie, competiția e mai acerbă.

Iar Cortana a abandonat acum lupta.

Cortana de la Microsoft, îngropată de rivali

Microsoft a anunțat că, din cauza numărului mic de utilizatori, renunță la versiunea pentru iOS și Android a asistentului virtual Cortana. Ai crede că poate fi o glumă de 1 aprilie, dar se pare că decizia e cât se poate de serioasă. Compania fondată de Bill Gates n-a putut ține pasul în acest domeniu și a cedat în fața rivalilor Siri și Alexa.

Cortana nu a reușit să atragă un număr semnificativ de utilizatori, motiv pentru care Microsoft renunță la acest plan. De fapt, renunțarea la Cortana a fost anunțată încă din iulie 2020. Nu se știa exact momentul, dar iată că acum e oficial.

Cortana a fost lansată în noiembrie 2018 și-și încheie aici cariera, la nici trei ani de la lansare. Mai continuă să existe pe Windows 10 și în cadrul platformei cloud Microsoft 365, unde încearcă să se facă utilă în cadrul unor servicii precum Teams sau Outlook. Doar că acolo nu are spațiu mare de desfășurare. Microsoft spune că dezvoltarea Cortana se va concentra acum pe abilitățile pe care aceasta le va oferi utilizatorilor Microsoft 365, ca un motiv în plus ca aceștia să folosească serviciile cloud ale companiei.

Rolul unui asistent virtual e să te ajute în sarcinile de zi cu zi. Primește comenzi vocale, îți poate ține o agendă, îți poate face o programare sau îți poate citi știrile în fiecare dimineață. De asemenea, poți afla, să zicem, cea mai scurtă rută atunci când e vorba de asistenții digitali instalați în sistemele de operare ale mașinilor sau te poate ghida spre cel mai apropiat restaurant sau cea mai apropiată benzinărie.

Dacă vorbim de mașini, te poate ajuta în cazul unui accident sau îți facilitează o convorbire telefonică, tocmai pentru a nu fi distras de la drum.

Cortana n-a avut spațiul de desfășurare pe care îl au Alexa de la Amazon sau Siri de la Apple. Din acest punct de vedere, pariul Microsost s-a dovedit a fi unul necâștigător.