Cultivarea și consumul personal de marijuana, legalizate oficial, pentru prima dată în UE: ce țară a luat măsura

Cultivarea și consumul personal de marijuana, legalizate oficial, pentru prima dată în UE: ce țară a luat măsura

Malta va fi prima țară membră a Uniunii Europene unde cultivarea și posesia de canabis pentru uz personal nu vor mai fi sancționate de legislația penală.

Începând de săptămâna aceasta, Malta va deveni prima țară din blocul comunitar ce adoptă o astfel de măsură.

Luxemburg a fost depășit

Autoritățile din Malta le-au luat-o înainte celor din Luxemburg, care anunțaseră, la rândul lor, încă din luna octombrie că intenționează să legalizeze cultivarea și consumul, cât de curând.

Prin urmare, în urma deciziei de modificare a legislației penale din Malta, se pare că posesia de până la șapte grame de marijuana va fi legală pentru persoanele de cel puțin 18 ani, iar aceștia vor putea și să cultive până la patru plante de canabis în propria locuință. Până la 50 de grame de produs va putea fi depozitat legal în locuință.

Până la finele acestei săptămâni, legea care reglementează această măsură va fi promulgată de șeful statului, după care va putea să intre in vigoare și să producă efecte.

Malta nu este singura țară la nivel global care ia astfel de măsuri. În afara Europei, trebuie menționat faptul că Canada, Mexicul și 18 state americane au adoptat deja o legislație similară privind consumul acestei plante.

Mai mult decât atât, mișcarea Maltei, cel mai mic stat membru al UE, va fi urmată probabil de o reformă în toată Europa în 2022. Germania a anunțat recent că va stabili o piață reglementată legal, în urma anunțurilor guvernelor Elveției, Luxemburgului și Țărilor de Jos. De asemenea, e important de notat faptul că, pe aceeași temă, este planificat și un referendum în Italia.

Schimbarea de abordare a mai multor guverne europene vine ca urmare a deciziei ONU în decembrie anul trecut de a elimina canabisul dintr-o listă de medicamente desemnate ca fiind potențial dependente și periculoase și care au puțin sau deloc utilizare terapeutică.

Citește și: