Cu ce se ocupă românii care vor să se vaccineze: preoții, pe ultimele locuri, jurnaliștii, mai jos

Cu ce se ocupă românii care vor să se vaccineze: preoții, pe ultimele locuri, jurnaliștii, mai jos

Printr-o analiză a persoanelor înregistrate în platforma online de programare la vaccinare împotriva Covid-19, înțelegem mai bine cu ce se ocupă cei care își doresc să se imunizeze, dintre persoanele care activează în domenii esențiale.

Redactorii Libertatea au solicitat STS să facă publice datele referitoare la numărul celor care vor să se vaccineze, au fost introduși în platforma online și s-au și programat la vaccinare. Datele au fost agregate din perioada 15 ianuarie – 26 ianuarie.

Ca referință, la mijlocul lunii s-au deblocat programările la vaccinare pentru etapa a doua din programul național de imunizare. Pe lângă bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani, în această etapă sunt incluse și persoane din domenii considerate esențiale.

Peste o jumătate de milion de oameni, mai exact 540.248 de români care practică ceea ce legea numește „profesii esențiale” au fost înscriși de angajator în platforma de vaccinare, „începând cu data de 15 ianuarie 2021, orele 15.00 până marți, 26 ianuarie, orele 19.00”, potrivit unui răspuns al STS. Este important de reținut că, dintre cei menționați mai sus, doar 324.260 s-au și programat efectiv la vaccinare și, implicit, la rapel. Din ei, aproximativ 10% au avut parte de amânarea programării cu zece zile, după anunțul făcut marți de colonelul Valeriu Gheorghiță.

Cei mai mulți dintre cei înscriși pe platforma online de programare a vaccinării activează în sectoare economice speciale. Lista include persoane din mai multe profesii, de la companiile de stat din energie, extracție gaze, până la transportatori, angajați în fabrici private de pâine și nu numai. Pe locul doi la înscrieri sunt cei care activează în învățământ, de la creșe și școli primare, până la persoane din învățământul universitar. Aceștia sunt în număr de 167.085, dintre care s-au programat 110.013. 

Oameni din guvern, ministere și alte instituții ale statului se află pe locul 3 în top, cu 39.075 programați. Printre alte domenii care nu sunt incluse în tabelul de mai jos se numără:

  • Militarii, MAI și serviciile secrete – 53.727 de înscriși și 32.000 de programați.
  • Poștașii și curierii – 13.000 înscriși și 5.500 programați.
  • Personalul din salubritate – 8.690 înscriși și 4.694 programați.
  • Mass-media  – 5.282 înscriși și 4.200 de programați.
  • Cultele religioase – 3.010 înscriși și 1.839 programați.

dorinta vaccinare

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: