Criptomonedele nu pot fi ascunse de brațul legii. Poliția tocmai a făcut o captură istorică

Criptomonedele nu pot fi ascunse de brațul legii. Poliția tocmai a făcut o captură istorică

Mulți oameni sunt de părere că banii depozitați în active criptografice nu pot fi confiscați de autorități. Ei bine, e o idee greșită. În realitate, oamenii legii pot dispune confiscarea acestora, iar un astfel de caz tocmai a avut loc în Marea Britanie.

În urma unei investigații privind spălarea banilor, poliția din Marea Britanie a confiscat aproximativ 14 milioane de lire sterline (în criptomonede). Sechestrul este cel mai mare de acest gen din istoria Marii Britanii, conform declarațiilor poliției metropolitane din Londra, pentru Sky News.

Numerarul rămâne rege, dar pe măsură ce tehnologia și platformele online se dezvoltă, unii se îndreaptă către metode mai sofisticate de spălare a profiturilor, spun reprezentații justiției.

Poliția avertizează infractorii: Dacă banii nu sunt justificați, se confiscă

„Dar, avem ofițeri și unități specializate foarte bine instruite care lucrează zi și noapte pentru a rămâne cu un pas înainte”, au mai declarat oamenii legii, ca un avertisment la adresa celor cărora le surâde ideea unor astfel de inginerii financiare ilegale.

Detectivul polițist Joe Ryan a spus: „Infractorii trebuie să-și justifice banii, altfel riscă să fie confiscați de forțele de ordine”.

„Veniturile infracțiunilor sunt aproape întotdeauna spălate pentru a ascunde originea, dar prin perturbarea fluxului de fonduri înainte ca acestea să fie reinvestite, putem face din Londra un loc incredibil de dificil de operat pentru infractori”, au mai declarat polițiștii britanici.

Momentan, recordul global pentru cea mai consistentă captură de criptomonede are legătură cu Dark Web, Silk Road. În 2020, Departamentul de Justiție al SUA a recuperat 69.000 de Bitcoin, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pe atunci.

Poliția Metropolitană nu a spus tipul de criptomonede pe care le-a recuperat și nici nu a dezvăluit exact modul în care a urmărit banii.

Aceste evenimente ne arată că toate activele criptografice pot ajuge să facă obiectul unui sechestru și că banii obținuți din activități ilicite nu pot fi spălați pe această piață a monedelor digitale. Mai devreme sau mai târziu, poliția are pârghiile necesare pentru a interveni și a lua atitudine, astfel încât infractorii să plătească pentru faptele lor ilegale.

Citește și: