Criptomoneda Bitcoin, îngropată de Tesla: anunțul lui Elon Musk care a făcut pagube majore

Criptomoneda Bitcoin, îngropată de Tesla: anunțul lui Elon Musk care a făcut pagube majore

Dacă aveai vreun dubiu legat de volatilitatea unor criptomonede precum Bitcoin, este suficient să te uiți la situația din ultimele 24 de ore creată de o postare aparent banală a lui Elon Musk, CEO-ul Tesla.

Este fascinant cum Elon Musk se joacă cu investițiile pe termen lung ale oamenilor. Un singur cuvânt din partea lui de acum câteva luni a crescut brusc valoarea Bitcoin, ca alte câteva cuvinte să îngroape acum criptomoneda.

Scandalul a plecat de la faptul că Tesla a sistat vânzarea mașinilor sale electrice pe bitcoin. Anunțul a fost făcut joi de către CEO-ul companiei, Elon Musk. În noaptea de miercuri spre joi, bitcoin a început brusc să scadă până la un nivel de 47.000 de dolari, iar apoi și-a mai revenit puțin peste 50.000 de dolari pe unitate, cu fluctuații în jurul acestui prag, la ora publicării știrii.

Conform unei analize realizate de CNBC, piața de criptomonede în general a înregistrat pierderi de 365 de miliarde de dolari după anunțul Tesla în doar câteva ore. Dezastrul a fost provocat chiar dacă Elon Musk a spus clar că Tesla nu va vinde niciun Bitcoin, ci intenționează să-i folosească în tranzacții ”imediat ce minatul face tranziția către o sursă de energie mai sustenabilă”. Ca referință, Tesla a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021.

Din căte se pare, anunțul producătorului de mașini electrice are legătură exclusiv cu impactul minatului de criptomonede asupra mediului înconjurător. „Tesla a suspendat cumpărarea de vehicule folosind Bitcoin. Suntem îngrijorați de creșterea rapidă a folosirii combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin și pentru tranzacții, mai ales de cărbune, care are cele mai rele emisii dintre toți combustibilii. Criptomonedele sunt o idee bună din multe puncte de vedere și credem că au un viitor promițător, dar nu pot să vină la un cost uriaș pentru mediu. Tesla nu va vinde niciun Bitcoin și intenționăm să îi folosim în tranzacții imediat ce mineritul trece la energie mai sustenabilă. De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia pe care o consumă Bitcoin la o tranzacție”  – a anunțat Musk pe Twitter, joi dimineața.

Bitcoin a avut, joi dimineața, scăderi de peste 12% în 24 de ore, la un moment dat, potrivit Coindesk. Prețul bitcoin își începuse căderea înainte de anunțul lui Elon Musk, dar a accelerat după acesta.

Citește și: