Creșterea vârstei de pensionare, un subiect sensibil și confuz: ”De discutat, evident s-a discutat”

Creșterea vârstei de pensionare, un subiect sensibil și confuz: ”De discutat, evident s-a discutat”

În ultimele săptămâni, au ajuns în piață mai multe mesaje confuze despre creșterea vârstei de pensionare în România, dar și despre modificare stagiului de cotizare. În mod evident, românii sunt îngrijorați.

Mesajele din partea autorităților legate de creșterea vârstei de pensionare au fost cel puțin confuze. Pe lângă afirmațiile pe care le-am auzit deja, Ludovic Orban a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Precizările vin în contextul în care pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează aceste două aspecte.

„De discutat , evident s-a discutat, nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie”, a declarat Ludovic Orban, precizând că în programul de guvernare este prevăzută reforma sistemului de pensii care vizează sustenabilitatea acestuia. Cu alte cuvinte, autoritățile trebuie să se asigure că se vor putea plăti pensiile pe termen lung, că vor exista bani pentru el și nimeni nu va rămâne pe dinafară. „Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar urmează să se ia decizii”, a spus Orban.

Din păcate, nici Orban, la fel ca ministrul Muncii sau vicepremierul Kelemen Hunor nu a putut să ne spună în mod clar dacă românii vor avea parte de creștere vârstei de pensionare până în 2024. Oficialul a insistat asupra faptului că nu s-a luat o decizie.

Ca să înțelegi mai bine cum se colaborează în guvernul de alianță, PNL – USR – PLUS – UDMR, declarațiile șefului PNL vin în contradicție cu cele ale ministrului Muncii, Raluca Turcan. „Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare Discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit”, a spus Turcan marți.

Tot cu o zi înainte, ministrul Muncii a calificat drept minciuni gogonate” informațiile privind creșterea stagiului de cotizare, desființarea pensiei anticipate sau creșterea vârstei de pensionare. Ea a insistat că nu există astfel de discuții în guvern.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: