29 ian. 2021 | 07:00

Copiii nu mai au voie să vadă desene animate, fără părinți: decizia șocantă a Disney

ACTUALITATE
Copiii nu mai au voie să vadă desene animate, fără părinți: decizia șocantă a Disney

Corectitudinea politică s-a dus la un alt nivel în această săptămână, odată cu decizia Disney de a restricționa accesul copiilor la o serie stufoasă de animații clasice. Motivele nu vor fi ușor de înțeles pentru toți.

La ora actuală, Disney+ este singurul serviciu de streaming de pe mapamond care oferă acces ”nestingherit” la întreaga colecție de animații create în lunga istorie a companiei. Din păcate, dacă ești copil la momentul de față, accesul la respectivele lung-metraje îți va fi restricționat.

În cel mai optimist caz, vei putea să te uiți la o animație precum Cartea Junglei, doar cu părintele lângă tine. Acesta din urmă, în condiții ideale, ar trebui să-ți explice în timp real de ce anumite personaje, gesturi sau formulări verbale pot fi interpretate ca manifestări de rasism, extremism și nu numai.

Lista animațiilor care au devenit problematice peste noapte este una destul de lungă și include, Pisicile Aristocrate, Doamna și Vagabondul, Dumbo sau Peter Pan, pe lângă Cartea Junglei. Mai mult decât atât, profilele pentru copii pe care le poți crea pe Disney+ nu mai afișează titlurile de mai sus la căutare și, implicit, nu mai pot fi redate. Singura posibilitate este ca un părinte să intre pe profilul său și să te uiți la desene animate împreună cu el.

Gestul Disney vine în completarea măsurilor introduse toamna trecută, când mai multe lung-metraje disponibile pe Disney+ au început să fie precedate de un avertisment cât se poate de clar, peste care nu puteai să sari. ”Acest program include ilustrări negative și/sau maltratare a unor oameni și culturi. Aceste stereotipuri au fost greșite atunci, ca și acum. În loc să eliminăm acest conținut, vrem să conștientizăm impactul său negativ, să învățăm din el și să declanșăm o conversație pentru a crea un viitor mai inclusiv împreună.”, se arată în mesajul cu pricina.

În mod ciudat, continuările la Peter Pan, Cartea Junglei sau Doamna și Vagabondul sunt permise, tocmai pentru că sunt mai puțin problematice din punct de vedere al tematicii și dialogului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele