Contul tău de Facebook, în pericol: ai grijă pe ce dai click și ce informații dai ”prietenilor”

Contul tău de Facebook, în pericol: ai grijă pe ce dai click și ce informații dai ”prietenilor”

În ultimele săptămâni, contul tău de Messenger s-a umplut de mesaje care pot duce foarte ușor la preluarea datelor tale de autentificare pe Facebook de către hackeri mai mult sau mai puțin pricepuți. Autoritățile au un avertisment important pe marginea subiectului.

Mai multe persoane din anturajul meu m-au contactat în ultimele săptămâni în legătură cu faptul că cineva le-a spart contul de Facebook și a început să trimită mesaje diverselor contacte de pe Messenger. Practica a devenit incredibil de comună începând cu o serie de mesaje de genul ”Ești cumva în clipul ăsta?”. Mesajul era urmat de un link ce ascundea o tentativă de phishing. Practic, tastai numele și parola de login de la Facebook după ce ai accesat linkul cu pricina, iar acestea erau automat direcționate către un individ malițios de la capătul firului.

Ai grijă la mesajele de pe Facebook și Messenger, avertizează experții

Pe marginea acestui context, specialiștii de la CERT-RO au emis un avertisment important. Chiar dacă s-au ferit să facă referire în mod expre la Facebook, experții Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au publicat câteva sfaturi în jurul tuturor rețelelor de socializare.

“Atenţie la notificările primite pe social media. Verificaţi mereu cât de plauzibilă este informaţia primită, validaţi transmiterea ei cu expeditorul, atunci când aveţi suspiciuni, şi scanaţi deopotrivă link-ul cu o soluţie de securitate, înainte de a face click! Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei reţele sociale (ex: Confirming Page Information, Information Pages, etc.), pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacţionează cu postări (…)”, scriu experţii, citați de Agerpres.

“Odată accesat acel link, poate duce la infectarea dispozitivului cu malware, sau, în alte variante, poate duce către un site de phishing unde se cer, de obicei, credenţiale de acces la contul de social media. Odată introduse, aceste date intră în posesia atacatorilor, care pot deturna conturile pentru executarea unor activităţi în scop personal. De regulă, astfel de pagini sunt create special cu acest scop maliţios şi au o durată de viaţă limitată”, au mai adăugat oficialii CERT-RO.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: