Mare atenție pe ce pagini de Facebook intri: cum te pot păcăli hackerii în numele Lidl

Mare atenție pe ce pagini de Facebook intri: cum te pot păcăli hackerii în numele Lidl

Specialiștii CERT-RO vin cu noi avertismente legate de metodele sofisticate prin care hackerii caută să-ți fure datele. De această dată, s-au folosit de Lidl.

Hackerii și-au diversificat metodele și au lansat noi atacuri de tip scam. În acest context, e bine să fii atent pe ce pagini de Facebook intri. Asta pentru că noile metode implică exact crearea unor pagini pe social media, care copiază denumirea şi identitatea vizuală a unor branduri cu reputaţie.

Printre altele, hackerii se folosesc de numele Lidl.

Hackerii, atacuri de tip scam în numele Lidl

„La scurt timp după lansarea unor astfel de pagini, imediat ce au bifat un număr consistent de urmăritori, aceştia vor publica cel mai probabil postări în care promovează concursuri sau oferte promoţionale false. Scopul principal este acela de a determina utilizatorii să execute o acţiune dăunătoare (accesarea unor link-uri maliţioase, introducerea unor date personale, financiare sau credenţiale pe site-uri de phishing, etc.), folosindu-se de un anumit scenariu, care de obicei implică iniţiative promoţionale închipuite”, susţin experţii în securitate cibernetică.

Potrivit sursei citate, un exemplu în acest sens este o pagină de Facebook denumită ‘Lidl Romania’, creată joi, 29 iulie 2021.

„După cum se poate observa, audienţa acestei pagini a ajuns la 400+ urmăritori. Spre deosebire de aceasta, pagina de Facebook oficială a Lidl Romania are peste 2 milioane de urmăritori, dar şi un bagde care atestă autenticitatea acestei pagini. Mare atenţie la aceste detalii! Verificaţi mereu dacă sunteţi pe un canal oficial de comunicare, atunci când interacţionaţi cu postări din partea unor branduri cunoscute şi raportaţi mereu către reţeaua socială astfel de conturi sau pagini false, pentru a le împiedica orice tentativă infracţională”, notează CERT-RO.

Specialiştii instituţiei precizează că, alternativ, utilizatorii pot transmite astfel de cazuri pe adresa de e-mail alerts@cert.ro sau la numărul de urgenţă 1911, dedicat incidentelor de securitate cibernetică. Astfel de incidente trebuie raportate imediat, pentru a fi sigur că specialiștii te pot ajuta.

Citește și: