Construcțiile din România, din nou pe plus: ce ne rezervă viitorul în imobiliare, conform experților

Construcțiile din România, din nou pe plus: ce ne rezervă viitorul în imobiliare, conform experților

La prima vedere, scumpirile înregistrate în domeniul materialelor de construcții ar fi trebuit să încetinească ritmul construcțiilor din România. Se pare însă că românii sunt mult prea dornici să devină proprietari, indiferent de preț, iar proiectele de infrastructură se reflectă și ele în surse de venit fabuloase pentru antreprenorii din domeniu.

Aproape 50% dintre antreprenorii care activează la această oră în domeniul construcțiilor sunt de părere că volumul de muncă va crește în următoarele 12 luni. Aceasta este concluzia unui studiu IBC Focus, conform Agerpres. Cei mai mulți bani se vor obține din infrastructură și rezidențial, case și apartament.

Ce se întâmplă în construcții, în România

Opinia generală a antreprenorilor din construcții este că urmează o creştere economică pentru anii următori cuprinsă între 4,3 şi 5 puncte procentuale. Cei mai buni ani, potrivit specialiştilor din construcţii, vor fi 2023 şi 2024. Dacă totul merge bine, se vor înregistra creşteri de 5, respectiv 4,9 puncte procentuale, iar Produsul Intern Brut va reuşi să stabilească noi recorduri, potrivit unui sondaj realizat de IBC Focus şi publicat în anuarul TOP 100 cei mai puternici antreprenori generali în Construcţii.

Dacă nu era deja evident, anul 2020 a fost unul cu provocări importante pentru întreaga economie, la nivel mondial. Au fost necesare schimbări rapide și adoptarea unei serii stufoase de măsuri pentru conformarea la regulile impuse de autorități. Distanțarea socială a fost doar vârful piramidei, dar, din câte se pare, specialiștii din construcții s-au adaptat rapid și au înregistrat creșteri importante.

„Dacă în 2020 am avut parte de creşteri pe sectorul de construcţii şi specialiştii au declarat venituri substanţiale şi plusuri, atunci când vine vorba despre estimări pentru perioada următoare, părerile sunt împărţite. Este interesant de observat cum dintre companiile active în piaţa de antrepriză generală din România, observăm că aproape jumătate se declară optimişti şi se aşteaptă la creşteri”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus.

În final, concluziile studiului realizat pe piața de construcții din România sunt următoarele: 47% dintre respondenţii studiului realizat de IBC Focus se declară optimişti şi consideră că în perioada următoare volumul de muncă va creşte. Totodată, ceva mai reţinuţi sunt 27% dintre antreprenori care consideră că volumul de muncă va rămâne la fel şi pentru următoarele 12 luni, în timp ce 26% se aşteaptă la scăderi.

Citește și: