13 mai 2021 | 12:41

Conspirația care a invadat internetul și care, culmea, îi face pe negaționiști să poarte măști și să respecte distanțarea

ACTUALITATE
Conspirația care a invadat internetul și care, culmea, îi face pe negaționiști să poarte măști și să respecte distanțarea

Pe internet circulă o conspirație care, culmea, îi face pe cei care nu cred în virus să respecte fix măsurile impuse de pandemie. Sunt aceleași măsuri care i-au scos în stradă și cu care nu-s de acord.

Internetul e un spațiu propice pentru a auzi toate conspirațiile posibile și, pe perioada pandemiei, numărul lor a crescut alarmant. Cei care cred că sunt cipați dacă își fac vaccinul sau cei care cred că totul e opera ocultei mondiale au și ieșit în stradă pentru a se face auziți.

Mulți dintre negaționiști cred că masca nu-i protejează. Doar că, între timp, a apărut o altă conspirație care-i face pe aceștia să poarte masca, scrie Vice.

Conspirația care-i face pe negaționiști să poarte măști

Publicația arată că în multe comunități anti-mască circulă o conspirație care ar putea să-i facă pe militanți să respecte chiar și distanțarea socială. Conspirația – care vine sub mai multe variante – spune că persoanele vaccinate vor „elimina” anumite proteine asupra celor nevaccinate și astfel se vor alege cu efecte adverse.

Principala grijă e că această „eliminare” va duce la menstruație neregulată, infertilitate și pierderea sarcinilor. Ideea asta lipsită de orice dovezi face parte dintr-o conspirație și mai mare conform căreia COVID-19 e un complot pentru a depopula planeta, iar vaccinul va decima masele.

Anti-vaxxerița Sherri Tenpenny, care a mai răspândit teorii ale conspirației despre COVID-19, a sugerat într-un live recent că va trebui să „stai departe de oricine și-a făcut vaccinul… pentru totdeauna”.

Distanțarea socială nu e singura metodă acceptată mai nou de mișcarea anti-mască și anti-vaccin. Unii conspiraționiști își pun problema dacă nu cumva masca le-ar putea salva viața. Un utilizator de pe site-ul 4chan și-a întrebat colegii Qanon dacă ar trebui să „poarte mască în preajma persoanelor vaccinate pentru că secretă ARN mesager”.

„O să urmăresc cu atenție toate poveștile astea despre secrețiile vaccinului”, a scris un bărbat pe Twitter. „Oare familia mea va trebui să poarte mască să se protejeze de vaccinați?”

Culmea e că această conspirație îi face pe negaționiști să respecte fix măsurile de care erau nemulțumiți: adică purtarea măștii și respectarea distanțării sociale. Dacă cineva se ferește de tine pentru că te-ai vaccinat, atunci să știi despre ce e vorba.