30 dec. 2021 | 12:08

Comoara istorică lăsată de regii dacilor. Secretele fabuloase ale cetăților Sarmizegetuza Regia

ACTUALITATE
Comoara istorică lăsată de regii dacilor. Secretele fabuloase ale cetăților Sarmizegetuza Regia

Sarmisegetuza Regia este cel mai important monument de patrimoniu din țara noastră, atunci când vorbim despre moștenirea lăsată de strămoșii daci. Așadar, este lesne de înțeles că aceasta a fascinat generații întregi de oameni obișnuiți, însă și de istorici care, ani de zile, s-au chinuit să-i afle secretele.

Se bănuiește că nici măcar acum, în 2021, nu se știu toate tainele care stau la baza acestui monument istoric facinant. Iar atunci când istoria lasă loc de interpretări, ele nu întârzie să apară.

Sarmizegetuza Regia pornește din orașul orașul Călan (la aproximativ 30 kilometri de Orăștie) și se întinde pe suprafața câtorva sate din munții Hunedoarei, străbătând păduri dese și misterioase. La sfârșitul călătoriei se pot vedea zidurile mari ale cetății vechi de 2.000 de ani.

Yoghinii cred că Sarmizegetuza Regia este un adevărat izvor de energie

Se crede că zidurile vechii cetăți a fi adevărate izvoare de energie, astfel că, an de an, yoghinii din țara noastră se strâng în număr mare pentru a se conecta cu această presupusă sursă de energie.

În mod evident, autoritățile interzic manifestările de acest fel, din pricina faptului că nu toți turiștii sunt atenți, atunci când vorbim despre prezervarea monumentelor istorice. În momentul de față, nimeni nu mai are voie să urce pe discul solar, atât de apreciat de cei care cred că Sarmizegetuza Regia este locul ideal pentru a intra în conexiune cu energia universală.

O altă atracție turistică importantă este cetatea Blidaru, situată în vârf de munte. Cu toate că drumul până acolo poate fi obositor, cei ce l-au parcurs susțin că efortul merită din plin, întrucât priveliștea este, cu adevărat, uluitoare.

În imediata apropiere a fortăreței Blidaru se află o altă cetate, un pic mai mică, considerată a fi cea mai bine conservată dintre cele din zonă. Cetățuia de la Costești deschide drumul către Sarmis și se bănuiește că ar fi fost construită în urmă cu mai bine de 2.100 de ani.

Nu în ultimul rând, „Fețele Albe” atrage atenția oricărui turist care se află în zonă. Această cetate ar fi fost dedicată, la vremea respectivă, zeiței destinului. Or cel puțin asta susțin legendele locale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele