Descoperire ireală într-un manuscris de pe vremea lui Vlad Țepeș, deținut de Vatican. Ar răsturna multe manuale de istorie

Descoperire ireală într-un manuscris de pe vremea lui Vlad Țepeș, deținut de Vatican. Ar răsturna multe manuale de istorie
Descoperire unor istorici într-un manuscris de pe vremea lui Vlad Țepeș

Ce a fost descoperit într-un manuscris deținut de Vatican? Documentul este de pe vremea lui Vald Țepeș și răstoarnă multe informații din manualele de istorie. Un grup de istorici aduc mărturii despre o teorie incredibilă.

Descoperire istorică: detaliul uriaș dintr-un manuscris de pe vremea lui Vlad Țepeș

Un manuscris din secolul al XV-lea care conține detalii despre viața lui Vlad Țepeș a fost scos la lumină în anul 2015 de un istoric din Târgoviște. Concret, este vorba despre Vasile Lupașc, scriitor și autor al multor lucrări despre domnitor.

Documentul a fost mult timp în posesia Vaticanului și este scris de către episcopul Niccolo de Modrussa, în latină. Cel din urmă a fost un trmis special al Papei Pius al II-lea pentru anchetarea lui Vlad Țepeș, după arestarea sa de către Matei Corvin.

Istoricul român a încercat să traducă documentul cu ajutorul mai multor specialiști de limbă latină veche, dar fără succes. Acestuia i s-a transmis faptul că în manuscris sunt scrise o serie de ‘bazaconii’, motiv pentru care nimeni nu vrea să îl traducă.

Istoricul a reușit totuși să descopere că în documentul din secolul al XV-lea este scris faptul că nemții ar fi de origine dacică, lucru care ar răsturna multe manuale de istorie și cunoștințele multora.

„Există mai multe teorii”

„Am luat legătura cu mai mulţi istorici, fini cunoscători ai limbii latine, dar niciunul nu a avut timp şi energie pentru un astfel de proiect. Despre pomenirea germanilor în relaţia cu Zalmoxis şi o posibilă origine dacică nu vreau să mă pronunţ. Există mai multe teorii.

Prima pleacă chiar de la titlul lucrării: De Bello Gothorum. Principala teorie face referire la o confuzie între termenii de got şi get, dar această confuzie pare că se adânceşte în textul manuscrisului. Alte teorii, pe care nu mă hazardez să le menţionez în detaliu, vorbesc chiar despre o origine comună geto-germană”, spune Vasile Lupaşc, conform adevărul.ro.

Teoria nu este deloc acceptată de către istoricii de la Curtea Domnească din Târgoviște. Un alt istoric a declarat că este ‘o prostie să facă public manuscrisul’. Cu toate astea, el este convins că mulți traducători și alți curioși ar fi dispuși să-l răsfoiască.

„Doamne fereşte, nici măcar nu există ca teorie. E o prostie lucrul ăsta. Să facă public manuscrisul (n. red. Vasile Lupaşc) şi sunt convins că vor sări mulţi traducători de limbă latină în limba română care vor spune ce scrie acolo. Au trecut mulţi ani de când a fost descoperit acest manuscris şi ar trebui să îl vedem cu toţii”, spune Florin Petrică, istoric la Curtea Domnească din Târgovişte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI