Țara în care Clubhouse a devenit portavocea celor anti-sistem: cum evită cenzura autorităților

Țara în care Clubhouse a devenit portavocea celor anti-sistem: cum evită cenzura autorităților

Clubhouse e o aplicație bazată doar pe format audio și e folosită inclusiv pentru discuții anti-sistem.

Clubhouse se bucură de un succes enorm și a reușit să adune utilizatori din toată lumea. Dacă în țările occidentale și democratice aplicația e folosită pentru diverse conferințe, în cele cu regimuri totalitare a devenit vocea celor anti-sistem.

Se întâmplă în Iran, unde cei care vor să se țină la curent cu informațiile din toată lumea și caută să afle mai mult decât ce oferă presa locală orgnanizează des discuții prin intermediul aplicației. Cei de la NPR arată cum a început Clubhouse să devină o aplicație extrem de populară în rândul cetățenilor din Iran, țară în care autoritățile caută să controleze, direct sau nu, tot ce se întâmplă în interiorul granițelor.

Nu se știe, însă, cât va dura acest lucru.

Clubhouse, aplicație extrem de populară în Iran

O profesoară din Iran, care dorește să-și păstreze anonimatul deoarece n-ar vrea să se știe că a discutat cu presa străină, spune că lansează des discuții prin intermediul Clubhouse. Printre subiecte se numără poezie, literatură și educație.

E un mediu în care oamenii pot vorbi liber și se pot feri de eventuale repercursiuni, mai ales că pe aplicație nu se încarcă poze, filmulețe sau alte postări – ca pe Facebook sau Instagram. Sunt doar pozele de profil ale utilizatorilor și discuțiile private.

Dacă aplicația nu va fi cenzurată de Guvern, atunci poate deveni un mediu sigur pentru ca oamenii să-ți exprime liber opiniile, crede profesoara.

Chiar și politicienii iranieni au decis să se alăture aplicației, chiar dacă nu se știe cu ce scop real au făcut asta. Unul dintre ei e chiar ministrul de Externe, care a ales chiar să explice diverse înțelegeri politice prin intermediul aplicației. Important de precizat că succesul Clubhouse din Iran a venit chiar dacă aplicație e disponibilă doar pentru utilizatorii Apple.

Estimările arată că numărul acestora ar putea să crească cu până la 50.000 îndată ce va fi disponibilă și pe Android, ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva luni, după cum anunța recent șeful companiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: